Vandaag onstabiel met onweerskansen

De lokale verschillen zullen vandaag weer groot zijn

Vandaag onstabiel met onweerskansen

De opbouw van de atmosfeer is vandaag vrij onstabiel. Deze ochtend al trekken er in het Duitse grensgebied enkele buien voorbij, soms met onweer. Deze buien lossen de komende uren wel weer op waarna het langere tijd overal droog blijft. Hierbij wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Maar rond het middaguur ontstaan alweer nieuwe gigantische stapelwolken. Deze stapelwolken groeien uit tot enkele pittige regen- en onweersbuien in vooral het Tiroler Unterland, Salzburgerland en Karinthië. In deze laatste deelstaat kan het vanmiddag wel eens tot regionaal noodweer komen met hagel en windstoten. Daarnaast zullen de verschillen weer groot zijn en het valt altijd lastig te voorspellen in de bergen wat de buien precies gaan doen.

Maar niet overal is de atmosfeer zo onstabiel, zo schijnt vanmiddag de zon vaker in het Tiroler Oberland, Vorarlberg en de oostelijke deelstaten. Hier wordt het ook het warmst met 29 tot 35 graden. Elders blijft het tussen de buien door net onder de 30 graden vanmiddag. Komende avond lossen de buien overal op en volgt er een heldere nacht.

Morgen volgt een krachtig hogedrukgebied met droge en warme lucht. Hierdoor volgt een mooie zomerse zondag met prachtig zwembadweer. Overal schijnt de zon flink en enkel rondom de hoofdkam ontstaan er vriendelijke stapelwolken. Maar het blijft vrijwel overal droog en de temperatuur stijgt naar 29 tot 32 graden.

Ook maandag profiteren we nog van dit hogedrukgebied. Bovendien draait de wind naar het zuiden waardoor warmere lucht Oostenrijk bereikt. Hierdoor stijgt de temperatuur nog wat verder, en komen we uit op waarden tussen de 34 en 37 graden. Mogelijk wordt het regionaal zelfs 38 graden! Maar tegen de avond is er een onweersbui mogelijk.

Dinsdag wordt de opbouw van de atmosfeer opnieuw onstabiel. Om te beginnen trekken er onweersbuien vanuit de nacht van west naar oost over Oostenrijk. Daarbij koelt het ook hard af, want de maximumtemperatuur wordt in de ochtend al bereikt met 25 tot 30 graden. Tijdens de middag vallen er overal buien, soms met onweer, en komt het kwik op veel plaatsen niet boven de 25 uit.

Maar gelukkig is het slechtere weer opnieuw tijdelijk, woensdag keert de zon alweer terug en temperaturen blijven veelal rond de 30 graden steken. Kortom het blijft een warme zomer.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...