Onstabieler met dagelijks (onweers)buien

De atmosfeer is vanaf vandaag een stuk onstabieler, regelmatig zullen we dit soort luchten zien de komende tijd

Onstabieler met dagelijks (onweers)buien

Gisteren steeg voor het eerst dit jaar de temperatuur in Oostenrijk naar de zomers 25 graden. Daarmee hebben we langer op de eerste 25er moeten wachten dan de afgelopen pakweg 10 jaar. De komende tijd blijft de temperatuur op stand met 20 tot 25 graden, maar de lucht is een heel stuk onstabieler. Zo vallen dagelijks enkele stevige regen- of onweersbuien.

Vanmorgen begint de dag nog droog en vrij zonnig. Slechts af en toe trekken velden met (hoge) bewolking over. Vanaf het middaguur ontstaan stapelwolken die verspreid over de Oostenrijkse Alpen zullen uitgroeien tot soms stevige regen- en onweersbuien. Hoewel het op veel plaatsen (lang) droog blijft, kunnen de buien in sommige dalen stevig uitpakken. Zo is er kans op onweer, hagel tot 2 of 3 centimeter maar ook windstoten tot 80 km/u. Tussen de buien (en op de meeste plaatsen) schijnt de zon langere tijd. Kortom het zijn een paar pittige pechbuien! Het wordt maximaal 21 tot 25 graden.

Vanavond volgen meer buien vanuit Zwitserland. Deze buien zijn omvangrijker en zullen meer plaatsen aandoen. Maar het ontbreekt bij deze buien aan de nodige energie, dus meer dan een klap onweer zullen deze buien gelukkig niet geven. In de nacht wordt het droger en in de dalen koelt het af naar 10 tot 14 graden.

Verwachting morgenmiddag

Morgenochtend start opnieuw zonnig maar ook nu ontstaan in de middag enkele stevige regen- en onweersbuien. De atmosfeer is een stuk onstabieler en de buien kunnen dus nog heftiger uitpakken dan vandaag. Opnieuw stijgt het kwik tussen de buien met zon naar 21 tot maximaal 25 graden.

Ook de zondag lijkt een herhaling van de dag daarvoor, waarbij opnieuw de kans op stevige buien groter is dan de voorgaande dagen. Waarschijnlijk blijft geen deel van Oostenrijk dit keer bespaart.

Na het weekend blijft het wisselvallig en de atmosfeer onstabieler, zo vallen dagelijks buien soms met onweer. Maar de lucht wordt ook wat frisser, en de 20 graden zal op sommige dagen niet meer gehaald worden.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Intersport Twinsport banner 1200x700

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...