Onstuimig maar erg warm, morgen weer ruim 20 graden?


De weerkaart voor vanmiddag 13:00 uur Nederlandse tijd. Het lijkt wel een weerkaart voor in de herfst met een zonaal stromingspatroon. Het is eigenlijk het tegenovergestelde van een blokkade. De blokkade’s kennen we nog wel van afgelopen zomer. Maar ook nog recenter, de afgelopen 3 weken zorgde een blokkade voor aanhoudend zonnig weer. Maar de komende tijd is het stromingspatroon zonaal en staan de sluizen voor (storm)depressies en zachte oceaanlucht wagenwijd open.

Vandaag starten we de dag nog met enkele regenbuitjes aan de Noordkant van de Alpen. Richting het Oosten kan het soms nog flink doorregenen. De sneeuwgrens ligt hoog bij 1800 meter en is stijgende. Later deze ochtend volgen er opklaringen vanuit Vorarlberg welke terrein gaan winnen. In Tirol en Salzburg verloopt de namiddag her en der zelfs zonnig. Er staat helaas wel een stormachtige wind die hinderlijk op de piste kan zijn. Daarbij stijgt het kwik snel. Op 1500 meter is het 8 graden. In de dalen loopt het kwik op naar 13 tot 18 graden.

Komende nacht is het uitgesproken zacht. Het is ook stormachtig met windstoten tot over de 100km/u. In oa. Innsbruck is het rond middernacht nog ruim 10 graden door föhn.

Morgenochtend starten we de dag overal nog met zon. Nog voor het middaguur zien we onder de 1000 meter temperaturen tussen de 16 en 21 graden. De 21 graden in het Inntal en Donautal. In het Rheintal is het al te bewolkt voor dergelijke temperaturen. Op 1500 meter is het een graad of 12.


In de middag volgt een koufront vanuit het Westen. In Vorarlberg en Tirol raakt het zwaar bewolkt gevolgd door enkele zware regen- en onweersbuien. Ook zijn er windstoten tot 120km/u mogelijk. In het Oosten blijft het tot de avond droog en stijgt het kwik nog naar 19 tot 23 graden. De 23 graden in onder andere Linz of Wien. Met gunstige föhn effect zien we wellicht aan de grens met Hongarije opnieuw 24 graden.


Het felle koufront trekt in de nacht naar dinsdag snel over Oostenrijk. Tot grote neerslaghoeveelheden komt het niet. Al zakt de sneeuwgrens wel weer eventjes naar 1000 of zelfs 800 meter.

Dinsdag is het rustiger en weer toenemend zonniger. Lokaal is een enkele laatste regen- of sneeuwbui mogelijk. De middagtemperatuur ligt vrijwel overal onder de 10 graden. Op 1500 meter is het -3. Maar lang koud blijft het niet.


Woensdag is het weer droog en breekt de zon af en toe door. Het blijft helaas uitgesproken zacht. Samen met de opkomende fohn en nieuwe stormwind blijft het onstuimig. Op 1500 meter opnieuw temperaturen richting de 10 graden en in de dalen lentetemperaturen. De sneeuwlaag onder de 1000 meter krijgt het zwaar. Wellicht dat woensdag of anders donderdag de eerste dalen toch weer groen worden… Gelukkig ligt er op hoogte véél sneeuw.

Donderdag opnieuw regen en sneeuw. Sneeuw vanaf 1400 meter, hieronder regen. De lange termijn blijft onstuimig. Een periode van mooi weer met zon of een winterse periode met sneeuwbuien zitten er beide niet in. Het blijft herfstachtig met zo nu en dan lentetemperaturen.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...