Onweer en modderstromen in Oostenrijk

Onweer en modderstromen in Oostenrijk

Dit weertype gaf weer de nodige ongemakken zoals modderstromen in het laagland en zelfs een  bosbrand in Serfaus

Zware regen, storm en hagel trokken donderdagavond over Tirol. In Kelchsau en bij Pass Thurn kwamen modderstromen naar beneden. Een steenlawine kwam in Wattens voorbij en  een bosbrand in Serfaus. Volgens meteorologen is het vrijdag nog wel wat turbulent. De deelstaat Tirol vreest schade en dringt aan op voorzichtigheid. Einde van de vrijdag zou het maar zomaar weer los kunnen gaan. Het goede nieuws: vanaf zaterdag begint het weer op te knappen en spreken we weer van zomerweer.

Na een zeer warme zomerdag verspreidde zich tegen donderdagavond dichte bewolking over Tirol, de bliksem was prima waar te nemen en er zijn ook korte hagelbuien geweest in de Ausserfern, Paznaun en in het Zillertal. Zelfs het Stubaital, dat al door een harde wind werd geteisterd, bleef niet gespaard van de hevige regenval.

Ook heeft de brandweer op meerdere plaatsen hulp moeten bieden. Rond 20.30 uur moesten de eerste kelders worden leeggepompt.

In Fügen was een onderdoorgang aan de Zillertalstrasse tijdelijk afgesloten vanwege wateroverlast na een hevige regenbui. De brandweer van Fügen kon de operatie na een uur beëindigen en de weg weer vrijgeven.

Ongeveer een uur later kwamen er nog berichten uit Jochberg, Kitzbühel en Kelchsau. Er kwam een ​​modderstroom, waardoor de verbinding met een alpenweide werd afgesneden. Kort daarna stroomde een modderstroom op de hoofdweg bij Pass Thurn. Met zwaar materieel van de afdeling wegenonderhoud werd de rijbaan in de uren daarna weer vrijgemaakt.

Bosbrand in Serfaus

In Serfaus moesten de hulpdiensten uitwijken naar een bosbrand tussen de “Bödenwaldweg” en de “Rieserweg”. De reden is waarschijnlijk een blikseminslag geweest. Door het onbegaanbare terrein en de invallende duisternis waren de bluswerkzaamheden uiterst moeizaam.De brandweerkorpsen Serfaus, Tösens en Landeck werden ingezet met ondersteuning van de politiehelikopter met in totaal 56 man en 8 voertuigen. De omvang van de schade is nog niet bekend.

Rots valt in Wattens

Rond 3 uur ’s nachts was er stenen/rotsen losgekomen en kwamen op de Wattentalstraße (L339) terecht. Bij kilometer 1,250 braken verschillende grote keien los van de zuidelijke helling en vielen op de provinciale weg. Niemand raakte gewond. Na de komst van de vrijwillige brandweer van Wattens werd de L339 afgesloten en werd een omleiding ingesteld in de omgeving van herberg “Säge” richting Vögelsberg.

Vrijdagochtend gaat de geoloog van dienst een bezoek brengen aan dit gebied. Tot de definitieve oplossing blijft de Wattentalstraße in het genoemde gebied in beide richtingen afgesloten. Hoe groot de schade is, is op dit moment niet bekend.

Ook voor vrijdag zware onweersbuien verwacht

De deelstaat Tirol had eerder op de middag in een uitzending al gewaarschuwd voor hevige regen en onweer. “Wees voorzichtig en vermijd onnodige autoritten of wandelingen in het geval van bijvoorbeeld onweer en hevige regen en blijf uit de buurt van bedreigde gebieden zoals stromend water.”

“Het wordt de komende twee dagen behoorlijk onstuimig”, bevestigt Werner Troger van de Meteo Experts. De reden hiervoor is een zuidwestelijke stroming met vochtige en onstabiele lucht. Dit zet de toon op donderdag en vrijdag in de tweede helft van de dag met enkele stevige onweersbuien. “Zelfs hagel, windstoten en modderstromen zijn weer mogelijk”, vreest de meteoroloog.

Volgens Troger is het moeilijk te voorspellen waar het allemaal los gaat:  “Het is praktisch mogelijk in heel Noord- en Oost-Tirol.” Er wordt genoemd, het centrale gebied (Stubaital, Wipptal, achter-Zillertal, Oost-Tirol), de Ausserfern , het Arlberg-gebied als het meest getroffen, evenals het Paznaun.

Verbetering vanaf zaterdag, terug richting hoogzomer

Terwijl de maximumtemperaturen op vrijdag 28 graden zijn, is 23 graden op zaterdag waarschijnlijk de hoogste middagtemperatuur. Het weekend begint wisselvallig en fris. Dankzij een opkomend hogedrukgebied gaat het echter weer snel omhoog met de temperatuur. In de loop van de dag neemt de regen af ​​en maakt hier en daar plaats voor de zon.

Op zondag, een rustige dag met tot 26 graden gaan we weer in de goede richting. In Oost-Tirol wordt het waarschijnlijk het warmst. In de nieuwe week gaat het weer verder. Het wordt weer hoogzomer met middagtemperaturen rond de 30 graden.

Weer Oostenrijk 29 juli 2022

Video’s zijn te zien HIER.

Cityhouse Flipside Groot Banner

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...