Geregeld zware onweersbuien en drukkend warm

Donkere lucht als onweersbuien naderen

Geregeld zware onweersbuien en drukkend warm

Het is de komende dagen vaak drukkend warm in Oostenrijk. Dit komt doordat Oostenrijk in de warme lucht ligt, maar de grens tussen de vochtigere koelere lucht ligt wel in de buurt. Hierdoor ontstaan er vrijwel dagelijks enkele zware onweersbuien maar is het tussendoor ook zonnig en drukkend warm.

Verwachting vanmiddag

Vanmorgen overheerst de bewolking in de westelijke helft van het land, terwijl in het oosten de zon flink schijnt. Later deze ochtend neemt de bewolking verder toe en volgen er eerste regen- en onweersbuien over de west helft. Voor de buien uit loopt de temperatuur op naar 25 tot 28 graden, tijdens buien ligt het kwik veelal onder de 20 graden. In het oosten en zuidoosten schijnt nog lange tijd de zon, hier volgen vanmiddag enkele stevige regen- en onweersbuien. Zwaar noodweer zoals gisteren wordt nergens verwacht, toch kan het tot wateroverlast komen. Voor de buien uit wordt het in Karinthië en Stiermarken nog lokaal 30 graden.


Vanavond wordt het overal droog, maar in Italië ligt een zwaar onweerscomplex. Deze kan aan het eind van de avond en begin van de nacht Tirol en Karinthië binnen trekken. Dan is hier veel neerslag en onweer mogelijk. Elders blijft het droog.

Morgenochtend is het op de meeste plaatsen droog. Echter opnieuw is de lucht onstabiel van opbouw. Hierdoor ontstaan er alweer snel nieuwe regen- en onweersbuien. Voor de buien uit is het drukkend warm en stijgt de temperatuur naar 25 tot 28 graden. Morgenmiddag kan het overal in Oostenrijk enige tijd regenen en onweren. Alleen Karinthië heeft iets betere papieren met meer zon en langere droge perioden.

Brixen im thale Zwembad
Donderdag volgt warmere lucht, opnieuw kan het tropisch warm worden. Op de warmste plekken loopt de temperatuur op naar 33 of 34 graden. Aan het eind van de middag volgen opnieuw enkele stevige regen- en onweersbuien.

Ook de rest van de week blijft het onstabiel maar drukkend warm weer, met soms zon en soms onweersbuien.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Chaletnl-banner-900x600

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...