Onweersbuien en tropische temperaturen

Brixen im Thale Zwembad 15 augustus 2021
Onweersbuien en tropische temperaturen

Het is al enkele dagen tropisch warm in Oostenrijk, en ook vandaag worden opnieuw tropische temperaturen verwacht. Maar de lucht wordt vochtiger en onstabieler. Het risico op onweersbuien wordt groter.

Vanmorgen is van eventuele onweersbuien nog weinig te merken. Het is opnieuw vrij zonnig en het kwik loopt snel op, nog voor het middaguur worden zomerse tot tropische temperaturen verwacht. Maar de lucht is niet helemaal helder, want opnieuw zorgt Saharastof voor soms een sterk troebele lucht. Lokaal kan de zon hier zelfs even moeite mee hebben. Ook komt in Vorarlberg meer bewolking en een verdwaalde bui voor. In de loop van de dag ontstaan ook stapelwolken en uiteindelijk kunnen regionaal enkele onweersbuien ontstaan.

Helaas is de exacte positie van deze buien nog niet helemaal goed te bepalen, voorkeursgebied lijkt wel het Salzburgerland en Salzkammergut te zijn. Hier kunnen onweersbuien gelijk heftig uitpakken, met windstoten en grote hagelstenen. Toch zal het op veruit de meeste plaatsen droog blijven vanmiddag. Het wordt maximaal 29 tot 34 graden.

Vanavond en komende nacht blijven het westen gevoelig voor enkele lichte buien, waarschijnlijk zonder significant onweer. Elders blijft het droog.

Morgen volgt vanuit het westen een koufront, in Vorarlberg is het al snel bewolkt met een aantal buien. Hierbij is onweer mogelijk. Elders schijnt nog de zon en loopt het kwik snel op, het wordt maximaal 24 graden in het westen, 30 tot 34 graden elders. In de loop van de middag passeert het koufront vrij geruisloos Tirol met een paar buien en het binnenstromen van koelere lucht met veel wind. Maar de buien die verder oostwaarts ontstaan kunnen direct heftig uitpakken. Daarbij is onweer en hagel, als ook windstoten tot 120 km/u mogelijk. Vooral in het Salzkammergut en Oberösterreich kunnen de buien pittig uitpakken. Maar in Karinthië blijft het gewoon zonnig en droog.


Zaterdag ligt het koufront over het oosten met onweersbuien, in het westen is het droog met soms zon. Al zijn later op de dag hier opnieuw buien mogelijk. Het is met 22 tot 27 graden minder warm dan de voorgaande dagen.

Zondag laat ook buien toe, de nieuwe week verloopt deels warm deels wisselvallig. Soms vallen onweersbuien of regen, tussendoor zijn ook zonnige warme momenten.

Jeroen Elferink

Summit Travel banner 2020 1000x600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×