Onweersbuien maken een einde aan de zomer, zaterdag sneeuw!

Flinke regen- en onweersbuien trokken vandaag, tijdens de laatste subtropische dag, over Oostenrijk. Op veel plaatsen kwam het wel tot een flinke onweersbui, maar tussendoor scheen ook de zon nog. Met lokaal nog 35 graden op de thermometer was het zeker niet koud. Maar vanuit het Noordwesten zien we het koufront al dichterbij komen. Een grote bel met koudere lucht wordt op Centraal Europa gevuurd.

Europese weerkaart morgen 14:00 uur CET

Het koufront trekt iets langzamer dan aanvankelijk gedacht/berekend. Hierdoor begint morgen de dag met eerst nog wat zon, vooral in het Zuiden en Oosten is het nog flink zonnig. Maar in Voralberg en Tirol hangt er al in de ochtend meer bewolking, uit deze bewolking vallen enkele regen- en onweersbuien.

In de middag trekken deze onweersbuien richting het Oosten. In het Westen wordt het tijdelijk wat droger maar al snel worden de buien gevolgd door frontale neerslag en koelte. Rond het middaguur hangen de zwaarste onweersbuien over een strook van Oost-Tirol naar het Salzburgerland en Ober-Österreich. Tegen de avond activeren deze onweersbuien verder en uiteindelijk worden de zwaarste onweersbuien in Karinthië, Stiermarken en het Burgenland verwacht. Vooral binnen de denkbeeldig rechthoek Klagenfurt-Maribor(SL)-Gyor(H)-Wenen kunnen de buien veel hagel, windstoten en onweer bevatten. Mogelijk dat hier een enkele bui het stadium supercell bereikt. De onweersbuien kunnen hier tot na middernacht huishouden.

Achter het koufront en de daar bijhorende onweersbuien trekt een frontaal regengebied Oostenrijk binnen. M.u.v. de gebieden ten Noorden van de Donau, regent het in heel Oostenrijk flink door tot zondagochtend! Ja de hele zaterdag is kleddernat, bewolkt en koud. Op 1000 meter is het net een graadje of 9 a 10 en nergens wordt meer de 20 gehaald. Daarbij ligt sneeuwgrens tot onder de 2000 meter, tijdens flinke neerslag wegzakkend naar 1600 meter. Hierboven valt er een flink pak sneeuw, tot een halve meter.

Lokaal zorgt al het hemelwater voor overlast, er kan een maandhoeveelheid in 1 dag naar beneden komen.

Zondag volgt er maar weinig verbetering, veel bewolking en regenbuien. Wel zijn er langere droge perioden. Maandag knapt het weer echt op, met een graadje of 20 tot 24 is het prima nazomerweer. Het zwembadweer laten we achter ons, want het is helaas geen opmaak voor een nieuwe periode van mooier weer. Het gaat hier maar slechts om een zwak tussenhoog en later in de week volgen er meer buien en koelte.

Jeroen Elferink

Ski Outlet Logo

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...