De onweersbuien worden minder talrijk met meer zon

Nog altijd is de luchttoevoer in Oostenrijk warm. Onder leiding van een hogedrukgebied boven Oost-Europa worden dagelijks in Oostenrijk tropische temperaturen bereikt. Daarnaast is het ook nog aan de zwoele en benauwde kant. Alleen helaas ligt het hogedrukgebied net iets te ver van Oostenrijk om voor volledige stabiliteit te zorgen. Ook vandaag zijn er wel enkele zware onweersbuien tijdens de middag actief, het weerbeeld is min of meer een kopie van gisteren. Maar we hebben goed nieuws. Na vandaag stabiliseert de lucht en komt de zon er steeds beter bij.

De ochtend begint zonnig, al zijn er ook enkele restwolken aanwezig. In sommige dalen hangt een mistlaag welke enige tijd nodig heeft op te lossen. Rond het middaguur is het op de meeste plaatsen flink zonnig en kunnen we genieten van een aantal zonnige en warme uren. Maar rond 13:00 uur ontstaan al de eerste onweersbuien nabij de hoofdkam, welke snel zullen uitgroeien. Rond 15:00 uur kan het opnieuw knetteren in delen van Tirol, Karinthie, Salzburgerland en ook Oberösterreich. Elders valt slechts lokaal een bui en verloopt de maandag al vrij zonnig en meest stabiel. Temperaturen tussen de 27 en 31 graden, tijdens en na buien duidelijk lager.

Vanavond en komende nacht storten de nog aanwezige buien snel in. Alleen in Karinthië kan het nog langer blijven regenen. Uiteindelijk ontstaan er mist en nevel, vooral in zuid Oostenrijk.
Morgen start de dag in vooral het zuiden met mist en nevel. Deze lossen gelukkig snel op en de middag brengt dan veel ruimte voor de zon. De kans op buienontwikkeling is een stuk geringer. Slechts lokaal in oost Tirol kan een onweersbui tot ontwikkeling komen. In de rest van Oostenrijk verloopt de middag zonnig en heet, echt zwembadweer met tropische waarden.

Ook de woensdag verloopt flink zonnig en heet. Slechts lokaal is een bui mogelijk.Ook de langere termijn laat aanhoudend zomerse tot tropische condities zien. Al zijn er wel op donderdag en vrijdag enkele onweersbuien in de namiddag mogelijk. De zomer verlaat Oostenrijk voorlopig nog niet met geregeld veel zon.

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×