Vandaag zware onweersbuien, morgen koel

Een koufront boven Duitsland ligt klaar om vandaag over te trekken!

Vandaag zware buien, morgen koel

Het weerbeeld gaat vandaag drastisch veranderen, na een periode van heet en zonnig zomerweer wordt het flink koeler. Dat gaat natuurlijk in Oostenrijk niet zonder slag of stoot.

Deze ochtend al trekken vanuit Duitsland nachtelijke onweerscomplexen Vorarlberg en Oberösterreich binnen. Het valt moeilijk te zeggen hoelang deze buien flink actief blijven, maar ervaring leert dat enkele uren na zonsopkomst deze buien beginnen in te storten. Dit soort nachtelijke onweerssystemen die we vaak in centraal Europa zien noemen we ook wel Mesoscale Convective Systems (‘MCS’, klik hier als je meer wilt weten over dit complexe type onweersbui)

Halverwege de ochtend ontstaan door dagelijkse gang stapelwolken. Deze stapelwolken zullen voor het middaguur nog kunnen uitgroeien tot enkele onweersbuien. Uiteindelijk is het vanmiddag in het westen en noorden van Oostenrijk overwegend bewolkt met verspreid een aantal pittige regen- en onweersbuien. Tijdens buien is er kans op slagregens, windstoten en hagel van enkele centimeters. De onweersbuien zijn te koppelen aan een koufront die vanmiddag overtrekt. Dit vertaald zich in de maximumtemperatuur van vanmiddag, het wordt nog maar slechts 22 graden in Vorarlberg waar het koufront vroeg overtrekt tot nog een tropische 31 graden in het Burgenland waar het koufront vanavond pas overtrekt.

Vanavond trekken de onweersbuien eerst nog over de oostelijke deelstaten, waarna ze doortrekken richting het oostblok. De nacht belooft eerst nog overal droog te verlopen met enkele opklaringen. Het koelt al hard af met minimumtemperaturen tussen de 7 en 13 graden. Aan het eind van de nacht begint het te regenen vanuit Duitsland.

Verwacht radarbeeld morgenochtend om 07:00 uur

Morgenochtend trekt een occlusieband over Oostenrijk met een aantal regenbuien. Daarbij zakt de sneeuwgrens tijdelijk naar 2200 meter, kortom verse sneeuw voor de gletsjergebieden! De occlusie trekt vrij rap over en verpieterd eenmaal vanaf de hoofdkam. Aan de zuidkant blijft het daardoor droger. De rest van de dag wisselen zonnige momenten en flinke stapelwolken/wolkenvelden elkaar af. Verspreid valt een regenbui en de temperatuur loopt op naar maximaal 14 tot 18 graden. Behoorlijk fris dus voor midden augustus.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag trekt een volgend band met regenbuien over, vooral in Vorarlberg en Tirol regent het dan flink. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar 2100 meter en kan er op de gletsjers 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen.

De komende dagen hersteld het weerbeeld zich langzaam. De zon komt weer vaker erbij en de temperatuur stijgt weer naar iets normalere waarden. Tijdens het weekend lijkt het zelfs weer hoogzomers te worden.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Haus Steiner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Mesnerwirt Westendorf

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×