Onweersbuien en ook veel regen onderweg

Het is de komende dagen vaak buiig weer met soms veel regen

Onweersbuien en ook veel regen onderweg

Vanmorgen wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, uit de bewolking kan soms al een enkele bui vallen. Toch is het op de meeste plaatsen gewoon droog en vrij vriendelijk weer. Ook stijgt de temperatuur redelijk eenvoudig naar vrij hoge waarden voor september. Op de meeste plaatsen is het rond het middaguur een graad of 25. Maar de lucht blijft vochtig en daardoor ontstaan er ook snel stapelwolken. Uiteindelijk groeien enkele stapelwolken uit tot regen- en onweersbuien. De grootste kans hierop is weggelegd voor Tirol en Karinthië. Sommige buien kunnen gepaard gaan met hagel en veel regen. Ook windstoten behoren tot de opties.

Vanavond lossen de onweersbuien snel op en volgt er een droge nacht. Met weinig wind ontstaat er in sommige dalen mist of hochnebel. Maar halverwege de nacht raakt het bewolkt als een actief koufront vanuit Zwitserland nadert.

Morgenochtend trekt een actief koufront van west naar oost over Oostenrijk heen. Op de vroege morgen regent het als eerste in Vorarlberg en later in Tirol en het Salzburgerland. Rond het middaguur gaat half Oostenrijk dan al gebukt onder de neerslagzone. Er kan veel regen in korte tijd naar beneden komen, soms wel 20 of 30mm.

In het oosten is het nog warm en in de warme lucht activeert morgenmiddag het koufront. Hier ontstaan op het front enkele stevige onweersbuien met hagel en windstoten tot 80 km/uur. De meest actieve onweersbuien verwachten we in een strook vanaf Karinthië tot het Burgenland. Regionaal noodweer is hier denkbaar. Tegelijkertijd klaart het dan alweer op in het westen met de zon erbij. Daarbij ligt de maximumtemperatuur uiteen tussen de 20 graden in het westen tot toch nog 27 of 28 graden in het oosten.

Verwachting vrijdagmiddag

Vrijdag starten we de dag relatief vriendelijk maar wel koel. De zon schijnt uitbundig de eerste uren. Maar een volgend front trekt Oostenrijk binnen en brengt opnieuw bewolking met stevige buien en veel regen. Tussen de buien door is het maximaal 21 tot 26 graden.

Het weekend blijft wisselvallig en relatief koel, dagelijks vallen er buien met soms opnieuw veel regen. Pas maandag volgt stabieler weer, maar of het tot nazomerweer komt is nu nog te onzeker.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

Logo Golfclub Nationalpark Hohe Tauern aug 2019

Mesnerwirt Westendorf

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...