Zware onweersbuien verjagen hitte

Zware onweersbuien en hitte

De verschillen tussen oost en west zijn ook vandaag groot. Zo wordt het vandaag in Vorarlberg tussen de regenbuien door maar maximaal 21 graden, en dat in het Rijndal. De dorpen boven de 700 meter blijven onder de 20 graden. Het is er dus fris en koel. In het uiterste oosten aan de grens met Slowakije en Hongarije is het juist flink heet en stijgt de temperatuur naar 35 tot 39 graden. Lokaal is zelfs 40 graden mogelijk, ronduit heet dus.

Vanmorgen vallen in Vorarlberg al de eerste regenbuien en deze buien trekken noordoostwaarts. Eenmaal in de gebieden aan de grens met Duitsland en Tsjechië is voldoende energie in de lucht opgebouwd voor onweer. Vanmiddag ontstaan voor de buien uit ook pittige onweersbuien. De zwaarste in Oberösterreich met hagel en onweer. Hier is ook kans op een supercel met hoosvorming. Kijk bijzonder goed uit in dit gebied. In Vorarlberg en Tirol vallen de buien dan wel weer mee, het gaat hier vooral om veel regen en soms een klap onweer. Aan de zuidkant is weinig aan de hand en blijft het zo goed als droog.

Vanavond trekt nog een actieve pluk met buien over noordelijke deelstaten waarna het in de nacht uiteindelijk droog wordt. Overal draait de wind naar het westen en stroomt koelere lucht het land binnen.

Morgen is de hitte verdreven naar het oosten stijgt de temperatuur maximaal naar 22 graden met regenbuien tot 27 of 28 met meer zon. Een stuk aangenamer voor de oostelijke en zuidelijke deelstaten. In de middag ontstaan een paar pittigere buien soms met onweer. Maar nergens wordt echt noodweer verwacht.

Worthersee, zuidkant op 500m

Tijdens het weekend keert het warmere weer in het westen ook terug. Al blijft de kans op een onweersbui relatie groot. Vooralsnog is er nog geen zicht op echt stabiel zomerweer voor het westen en noorden. Daarentegen is het wel zonnig en warm aan de zuidkant met dagelijks zomerse tot tropische temperaturen.

Inntal, Tirol

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Cityhouse Flipside Groot Banner

Grittlmühle grote afsluitbanner

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...