Langzaam afnemende onweerskansen en opnieuw tropisch

Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden zorgt ervoor dat het weer vanaf vandaag langzaam stabiliseert in Oostenrijk. Oostenrijk ligt niet langer meer op het grensvlak tussen koele oceaanlucht in het noorden en subtropische lucht in het zuiden. Overigens ligt het hogedrukgebied verder gunstig want lagedrukgebieden vanaf de oceaan worden allemaal gedwongen een noordelijkere route via Scandinavië te nemen. Tegelijkertijd schuift op hoogte ook weer iets warmere lucht Oostenrijk binnen. De komende dagen resulteert dit in prima zomerweer met opnieuw tropische temperaturen. Maar vandaag (en lokaal morgen) hebben we nog wel een paar laatste onweersbuien.

Vandaag start de dag nog droog en op de meeste plaatsen is ook nog ruimte voor flink wat zon. Maar al snel zullen er stapelwolken ontstaan en rond het middaguur kan er in Oost-Tirol of Karinthië de eerste bui vallen. Hier zullen de buien ook het hevigst worden met in de middag lokaal veel onweer of wateroverlast. Elders blijft het bij een enkel onweersbui waarbij de kans het kleinst is in Vorarlberg en het Flachland. Hoe en waar de buien precies gaan vallen is helaas erg moeilijk voorspelbaar. Sowieso blijf het in het Donau vallei droog en zonnig. Hier vinden we ook de hoogste maximumtemperaturen terug met 27 tot 29 graden. Elders iets lagere waardes. Na zonsondergang storten de buien weer in en volgt een droge nacht met opklaringen.

Morgen zien we min of meer een herhaling van vandaag. Opnieuw is er in de ochtend op de meeste plaatsen ruimte voor flink wat zon. Maar er zullen ook weer snel stapelwolken ontstaan. Echter blijft het ten noorden van hoofdkam op de meeste plaatsen droog en vrij zonnig. Anders is dit in Oost-Tirol en Karinthië. Hier op uitgebreide schaal opnieuw enkele zware onweersbuien. In het Flachland verloopt de dag gewoon zonnig en warm. Het kan hier in de middag tropisch worden met 30 graden.

Vrijdag profiteert dan weer heel Oostenrijk van het hogedrukgebied boven de Britse eilanden. Overal is het droog en flink zonnig. Daarbij vrijwel overal tropische middagtemperaturen rond de 30 graden. Genieten dus van het zwembad! Zaterdag volgt nog een zonovergoten dag. De kans op onweer is klein en opnieuw wordt het tropisch warm.

Spannender wordt het weer vanaf zondag. Het hogedrukgebied boven Engeland gaat namelijk aan de wandel. Beide hoofdmodellen berekenen allebei een andere uitkomst. Het hoog kan namelijk Europa optrekken en daarbij blijft het aangenaam zomerweer in Oostenrijk. Dagelijks is het dan zonnig en rond de 28/31 graden met soms een onweersbui. Of het hoog trekt de oceaan op en de stroming wordt noordelijk. De temperaturen zakken tot onder de norm voor de tijd van het jaar en het wordt wisselvallig. Eigenlijk geen mooi zomerweer met buien en temperaturen rond of onder de 20 graden. We gaan het in de gaten houden…

Jeroen Elferink

Tekst

Summit Travel

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...