Gaat het ooit nog stoppen met sneeuwen?

De afgelopen 10 dagen is er in de meeste gebieden net zoveel sneeuw gevallen als verspreid over de hele winter. Oostenrijk kreunt en steunt onder deze abnormale sneeuwhoeveelheden. Boven de 1500 meter is er soms al meer dan 5 meter sneeuw gevallen.

Maar gaat het nou eindelijk eens droger worden? Nou we hebben goed nieuws want er gaan droge momenten aankomen. Morgen al! Maar op korte termijn zou het ook de enige dag met lange droge momenten zijn. We zijn voorlopig nog niet van de sneeuwchaos af.

Morgen is het langere tijd droog door een uitloper van een hogedrukgebied. Mooi zichtbaar is de golf van luchtdruktoename over Oostenrijk. Maar we zien direct dat het ook van tijdelijke aard is. Vanuit het Noorden volgen namelijk nieuwe storingen waaruit het komend weekend gaat sneeuwen.

Maar morgen kunnen we echt weer even ademhalen. In de ochtend valt er in het Salzburgerland nog een laatste sneeuwbui maar al snel wordt het overal droog. Het is kil en koud, maar gelukkig weinig wind. Alleen in het flachland kan het kwik boven nul komen. Op 1500 meter is het 10 graden onder nul. Echt zonnig wordt het niet met op alle hoogtes nog veel rest wolken. De grootste zonnekans is weggelegd voor Vorarlberg. Aan het eind van de middag neemt de bewolking opnieuw verder toe en gaat het vanuit het Noorden opnieuw sneeuwen.

Zaterdag wisselen wolkenvelden en sneeuwbuitjes elkaar af. Echt flink doorsneeuwen doet het nog niet. Daarbij druppelt langzaam ook mildere lucht binnen waardoor de sneeuwgrens stijgt naar 500 meter en de vorstgrens richting de 1000 meter. Zondag volgt een nieuwe sneeuwdump met aanhoudende sneeuwval. Over de dag heen valt er 10 tot 30 centimeter sneeuw bij. Het is wel milder met een sneeuwgrens die pendelt tussen de 600 en 1000 meter. Hierdoor wordt de sneeuwlaag in het dal opnieuw zwaarder. Ons advies blijft: heeft u een huis/chalet/caravan in Oostenrijk, wacht niet langer. Maak uw dak sneeuwvrij!

Want maandag en dinsdag sneeuwt het weer flink door tot in de laagste dalen. Opnieuw valt er meer dan een halve meter tot in de dalen. Het gaat spannend worden hoe Oostenrijk met deze nieuwe sneeuwdump omgaat. Spannend is het zeker met kans op stroomuitval, wegversperringen en lawinegevaar.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht