Oorzaak tragisch lawineongeluk Ötztal bekend

Lawine Ki West 25 december 2023

ter illustratie

Oorzaak tragisch lawineongeluk Ötztal bekend

Afgelopen week heeft een fataal ongeluk plaatsgevonden in het Ötztal, daarbij zijn maar liefst 3 Nederlanders om het leven gekomen.

Tijdens een lokale inspectie kregen twee experts van de lawinewaarschuwingsdienst een idee van de oorzaak van het ongeval. De zon en de verse sneeuw speelden de hoofdrol.

​​Na een lokale inspectie met de politiehelikopter kunnen de experts nu uitleggen hoe deze tragedie met drie doden donderdagochtend kort voor elf uur in Niedertal bij Vent heeft kunnen plaatsvinden. De verse sneeuw die dinsdag viel en het fantastische weer op donderdag speelden een grote rol.

Want het was aanvankelijk een losse sneeuwlawine die loskwam op een steile oostelijke helling op 2.830 meter boven zeeniveau. Als gevolg van de opwarmingin de ochtend stond de helling urenlang in de volle zon. Als de lawine veroorzaakt door de verse sneeuw relatief klein was gebleven, hadden de aanvankelijk achttien Nederlanders hun skitocht waarschijnlijk ongestoord kunnen voortzetten. Maar het pakte anders uit, de lawine zorgde er ook voor dat de onderste, zeer natte en zware sneeuwlaag in beweging kwam. De losse sneeuwlawine werd een natte sneeuwlawine. Het resulktaat is helaas bekend.

En de lawine rolde zo’n 400 meter het Niedertal in en greep de groep Nederlanders. Vier Nederlanders werden gegerepen door de lawine, drie zijn er overladen en één raakte gewond.

Gevaarlijke reddingsactie voor de reddingswerkers

Of de Nederlanders of hun vier reisleiders door hun gedrag hebben bijgedragen hebben aan deze lawine daar wordt niet over geoordeeld. Wel wordt er gewezen op het lawinegevaar dat op dat moment “matig” was (niveau 2). Maar dat is altijd een regionale beoordeling, lokale omstandigheden kunnen anders zijn en moeten lokaal worden beoordeeld.

Wel is het zo dat op deze dag er talloze lawines waren in dit gebied en dat maakte het voor de reddingswerkers alleen maar moeilijker om de berg op te gaan.

Kaprun Kitzsteinhorn Lawinebord

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Banner Fantastisch Oostenrijk (900 x 600 px)

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×