Oostenrijk aan de schaduwkant van de neerslag

Goldbergkees aan de zuidkant van de hoofdkam

Alvorens we naar de weerkaarten kijken neem ik jullie graag even mee naar gisterennacht. Deze fenomenale foto komt van de Goldbergkees. Een gletsjer tussen Sportgastein en Heiligenblut en onderdeel van de Alpen hoofdkam. We zien hier een waterval van wolken. Deze wolken worden tegen de zuidkant van de Alpen gestuwd maar het lukt niet om over de hoofdkam heen te komen. Het is een schoolvoorbeeld van Stau (stuwing). Omdat de middelhoge wolken tegen de bergen aanstuwen en over de hoogste bergen worden geleid, moeten ze weer gaan dalen richting het dal. Dan ontstaat er een föhnmuur. Dalende luchtstromen zijn van nature uitdrogende luchtstromen. Het tegenovergestelde is dat stijgende luchtstromen juist steeds meer vocht genereren. De wolken worden aan de zuidkant tegen de bergen gestuwd en regenen of sneeuwen uit aan de zuidkant. Hierbij komt warmte vrij die over de bergen wordt gestuwd. De lucht daalt aan de achterkant van de berg, droogt uit en neemt de warmte mee.

föhndiagram Oostenrijk

En dat is nu föhn. Voor ons Oostenrijk fans is een noordelijke stuwing gunstiger dan een zuidelijke stuwing. In dit jaargetijde maakt het nog niet veel uit want de meeste neerslag zal vallen in de vorm van regen. Ergens rond de 2500 meter zal het overgaan in sneeuw. In dit geval dus aan de zuidkant en de noordkant blijft zo goed als droog. De föhn in Zwitserland is overigens veel sterker de komende 2 dagen dan in Oostenrijk.

Lijnen van gelijke druk dicht bij elkaar. Met name in Zwitserland

Op de weerkaart is de harde wind ook terug te zien. Op de toppen kan wel eens een windkracht 10 komen te staan met uitschieters van windstoten van +/- 150 KMH. Met name zondag kan de wind flink aantrekken. Het kan goed zijn dat de reeds geopende gletsjergebieden wellicht dicht gaan vanwege de wind.

Fóhn effect met name over zuid Duitsland, Tsjechië en Polen

Wat ook opvalt is dat Oostenrijk vrijwel droog blijft, wellicht met uitzondering van het zuidelijke gedeelten van Vorarlberg, Karinthië en Oost Tirol die juist  zuidelijk van de hoofdkam liggen. Tevens zie je het föhneffect, met uitdrogende dalende lucht over de eerder genoemde landen trekken.

Temperatuurstijging door föhn

En dat is ook aan de temperatuur te zien. De warmte wordt over de Alpen getilt en over Europa uitgesmeerd. En omdat het vrijwel onbewolkt is en de zon toch nog wel wat kracht heeft, warmt het aan de noordkant van de Alpen flink op.

Neerslag met name tegen de Zwitserse zuidkant. Oostenrijk in de neerslagschaduw

En zoals de titel het ook vermeld ligt Oostenrijk meer of minder aan de schaduwkant van de neerslag de komende week. Natuurlijk willen we in de winter dit zien en laten we hopen dat de stroming tegen die tijd wel is omgeslagen. Het weer is natuurlijk een vrij non lineair chaotisch proces waarin je nooit kunt zeggen wat er gaat gebeuren op de zeer lange termijn. Prachtig zijn al die seizoensvoorspellingen maar het blijft nattevingerwerk.

Accumulatie van soms wel +2 meter neerslag

De komende dagen valt de meeste neerslag aan de oostkust van Spanje, de zuidelijke Alpen en dan met name die van Italië en Zwitserland en een beetje aan de Oostenrijkse zuidkant.

Hogedruk over Europa

Vanaf dinsdag neemt de hogedruk het heft in handen boven Europa en dat houdt de lagedrukgebieden ver weg van Oostenrijk. Van een winterprik is dus nog lang geen sprake. Dus wellicht geeft de pluim het antwoord?

Pluim met prikpunt Zell am See Kaprun

Helaas! Zoals het er nu uitziet blijft het blijft het tot en met 27-10 zo goed als droog. En ook is er niet heel veel spreiding in de pluim. Dat betekent dat we er zo goed als zeker vanuit kunnen gaan dat er niet heel veel veranderd de komende dagen. We houden het uiteraard allemaal in de gaten.

Fijn weekend!

Ronaldo Wilbrink

twitter: @wxronaldo

Colada Sport2000 banner

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...