Oostenrijk, Après Ski niet in de vorm die we kennen!

Saalbach

Oostenrijk, Après Ski niet in de vorm die we kennen! De wintersport in Oostenrijk gaat mogelijk zijn onder duidelijke voorwaarden. De huidige situatie nodigt landen uit om na te denken over van alles. Zo wil Oostenrijk absoluut niet dat het aankomende winterseizoen niet doorgaat. Verschillende gebieden hebben hier al over nagedacht en hun plannen gedeeld.

Toen Oostenrijk afgelopen maart dicht ging heeft dit enorm veel geld gekost, sluiting van de gebieden, horeca, werkgelegenheid en ga zo maar door . Dit was iets wat men nu wil voorkomen, het kost zo veel geld en veel banen zijn juist afhankelijk van het toerisme aldus Gouverneur Günther Platter (ÖVP) van Tirol die tevens blij is met de aangescherpte regels voor de apres-ski.

Vandaag werd daarom een plan gepresenteerd door de minister van Toerisme Elisabeth Köstinger (ÖVP) en de minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober (Groenen). Veel was al door de gebieden aangegeven maar nu heeft ook de landelijke politiek zich uitgesproken. Met de maatregelen is het wintertoerisme mogelijk maar onder voorwaarden.

De voorwaarden zijn onder anderen:

  • afstand houden
  • mond- en neusbescherming dragen, daar waar 1 meter afstand niet mogelijk is zoals de liften en in de horeca zitten
  • in de gondels is er geen maximum voor het aantal mensen, dat is wat de gebieden eerder al gemeld hadden, wel mond- en neusbescherming dragen
  • ook skiklassen niet groter maken dan maximaal 10 personen. Skiklassen mogen niet met elkaar in aanraking komen. Ook het wisselen van skiklas is niet toegestaan
  • après ski in huidige vorm gaan we komend seizoen niet meer zien, aan tafel zitten dat is mogelijk onder voorwaarden
  • eten en drinken in hutten uitsluitend aan tafels, dit geldt ook voor de terrassen
Solden Turner Après-ski

“Skiplezier ja, maar zonder zoals we de apres-ski kennen”

Tijdens de persconferentie deed bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) een beroep op iedereen om hieraan mee te werken om de positief geteste mensen terug te dringen. Stijgende cijfers leiden tot  meer beperkingen, reiswaarschuwingen, lage consumptie en in het ergste geval leiden ze tot een lockdown, en dit alles brengt banen in gevaar. Het toerisme in Oostenrijk is goed voor 15% van het Oostenrijkse BBP, honderdduizenden banen zijn afhankelijk ervan. Met de maatregelen is het doel om veilig wintertoerisme mogelijk te maken. “Skiplezier ja, maar zonder apres-ski zoals we die kennen” aldus Kurz.

De Tiroolse gouverneur Günther Platter (ÖVP) juicht de strengere regels voor apres-ski toe: “Drie procent (aandeel omzet apres-ski) mag 97 procent niet in gevaar brengen.” De keuze die hiervoor gemaakt wordt is dan ook een vrij logische.

Kerstmarkt Adventmarkt St Johann in Tirol
Kerstmarkt Adventmarkt St Johann in Tirol

Controles

De COVID-19 testen die al mogelijk zijn voor het personeel van het toerisme en de catering, uitgebreid naar skileraren, reisgenoten en toeristengidsen. Anschober kondigde aan dat er meer steekproeven zullen worden uitgevoerd, al heeft hij er alle vertrouwen in dat de regels in acht worden genomen.

Wintertoerisme belangrijk

Het concept dat er nu ligt wordt met andere landen afgestemd om er voor te zorgen dat niet alleen in Oostenrijk maar ook elders de wintersport door kan gaan.

Ook de advents- en kerstmarkten kunnen doorgaan maar met passende maatregelen. Wintertoerisme is volgens Köstinger belangrijk maar er is meer dan alleen de wintersport. Van de 59 miljoen overnachtingen in het afgelopen winterseizoen kwam meer dan driekwart van de gasten uit het buitenland, aldus Harald Mahrer, voorzitter van de Kamer van Koophandel.

Lees ook: Liveblog coronaalles over corona

Bron: orf.at

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds kort hebben we ook een groep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen.
Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Colada Sport2000 banner

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...