Oostenrijk denkt aan nieuwe maatregelen

deltavariantOostenrijk denkt aan nieuwe maatregelen om de Deltavariant in te dammen, dit 14 dagen na de laatste versoepelingen.

Op 1 juli werd een nieuwe stap genomen terug naar normaal, dit omdat de coronacijfers al beter werden. Nu 14 dagen later denkt men er al weer aan om maatregelen weer te laten herleven. De reden is de snel opkomende Delta variant. In Europa is de “paniek” weer hoog eerst door de snelle stijging in het Verenigd Koninkrijk waar inmiddels ruim 95% besmet is met deze variant. Nu is Nederland het land waar men met argusogen naar kijken, de Delta variant is hier ook aan een zeer snelle opmars bezig. Inmiddels is de alfa de bovenliggende variant maar de delta komt heel snel op.

Rutte heeft al aangegeven dat het kabinet deze variant heeft onderschat. Ook de Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid heeft in een document aangegeven dat ook zij de stijging van het aantal door deze variant hebben onderschat. Als dit zo doorgaat, “zullen wij ons binnen afzienbare tijd in een bedreigend scenario bevinden”.

Nachtleven

Net als hier wordt de opmars toegeschreven aan de versoepelingen en met name het openen van clubs, disco’s en andere gelegenheden in de nacht. Indirect wordt de schuld ook nog eens bij de jeugd gelegd. De snelle opmars is naar alle waarschijnlijkheid voor 90% toe te schrijven aan het nachtleven.

De  ministerie van Volksgezondheid geeft zelfs al aan dat dit gevolgen kan hebben voor het nieuwe schooljaar en het zomer toerisme, ook dat hierdoor gevaccineerden ziek kunnen worden.

Deltavariant

Vaccinatiegraad hoe donkerder hoe hoger, bron: ECDC

Vaccineren, vaccineren, vaccineren

Maar de dreigende ontwikkeling kan volgens het Ministerie van Volksgezondheid worden afgeremd. De oplossing wordt gezocht door de vaccinatiegraad te verhogen en door tijdig en gericht openingsstappen te zetten of af te zien van verdere ontspanningsstappen. Indien de mensen daarentegen aarzelen, valt te verwachten dat serieuze beheersingsmaatregelen, zoals gedeeltelijke of echte lockdowns, noodzakelijk zullen zijn.

Nieuwe maatregelen

Er wordt onder meer voorgesteld af te zien van de door de regering geplande afschaffing van de verplichte registratie. Voor binnenkomst uit landen met een hoog risico moet een PCR-test verplicht worden gesteld en de lijst van deze landen moet worden uitgebreid. Dit vereist strengere controles aan de grenzen, maar ook in de horeca. Alleen gevaccineerde personen zouden gebruik mogen maken van de nachtgastronomie, als de plannen van het ministerie doorgaan.

Als al deze maatregelen niet werken, worden verdere stappen overwogen. Deze omvatten de uitbreiding van de 3G-verplichting tot meer gebieden, de herinvoering van afstandsregels, meer eisen inzake afscherming en aanvullende toegangsbeperkingen.

Snel tegengas

Om de snelle verspreiding van de Delta variant zinspeelt minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein (Groenen) op maatregelen. Momenteel is al 90% van de nieuwe besmettingen te wijten aan de nieuwe variant aldus Mückstein.

In een tweet melde Mückstein het volgende: “Wir müssen nun rasch gegensteuern und diskutieren daher intensiv, welche Maßnahmen wir kurzfristig setzen könnten”. Eerder hadden hij en kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) de jongeren al opgeroepen zich te laten vaccineren.

De bezorgdheid is groot “Deze ontwikkeling is voor mij reden tot bezorgdheid en voorzichtigheid. Omdat de infecties ook zullen leiden tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames,” aldus de minister. Er is door Mückstein en Kurz nog geen melding gemaakt van verdere maatregelen om de pandemie in te dammen buiten de vaccinaties om. De minister zegt dat om deze variant in te dammen volledige vaccinatie bijzonder doeltreffend is, ook om de versoepelingen te kunnen handhaven. De volgende versoepelingen stonden op 22 juli gepland waarin de maskerplicht in de detailhandel en non-food afgeschaft zou worden.

Ellmau Wilderkaiser

Overreactie

Ondanks de snelheid waarmee de cijfers stijgen spreekt de gouverneur van Tirol, Günther Platter (ÖVP) zich uit tegen “overdreven reacties”. Hij wijst in een toespraak erop dat niet de incidenten maar de ziekenhuiscijfers doorslaggevend waren. Hij dringt er op aan om te vaccineren want vaccineren zorgt ervoor dat ziekenhuisopnames laag blijven.

Lees ook onze liveblog.

Bronnen

Meer weten over besmettingen en dergelijke zie onderstaande bronnen.

covid19-dashboard.ages.at

gesundheitsministerium.gv.at

experience.arcgis.com

Tirol experience.arcgis.com

Vorarlberg experience.arcgis.com

Salzburgerland

Bron: tt.com

Cityhouse Flipside Groot Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Grittlmühle grote afsluitbanner

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 1 jaar (27 oktober 2019) hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Instagram Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht