Oostenrijk in de ban van zware sneeuwval en strenge vorst

Oostenrijk in de ban van zware sneeuwval en strenge vorst

We beleven bijzondere dagen in Oostenrijk. De winter is volledig terugkeert met zware sneeuwbuien, storm en extreme kou. Vooral in grote delen van Tirol, Voralberg en het Salzburgerland is er ruim 10 tot 40 centimeter sneeuw gevallen. En dat is voor half April ronduit zeldzaam.

extreem1

Dit was vanmiddag het beeld in het op 650 meter hoog liggende Walchsee im Kaiserwinkel. Het enige dat verraad dat het al lente is zijn de groene bladeren in de bomen. Verder had het een prima beeld uit midden januari kunnen zijn. In dit dal is de afgelopen 48uur 25cm sneeuw gevallen. Een prachtig gezicht maar we zagen nog meer prachtige gezichten vandaag zoals in…

Konigsleiten 19 april 2017

Konigsleiten 19 april 2017 (ORF)

Kirchberg 19 april 2017 (John Stolk)

Kirchberg 19 april 2017 (John Stolk)

Ellmau 19 april 2017 (ORF)

Ellmau 19 april 2017 (ORF)

Samen met de sterke noordoostenwind kwam het op veel plekken tot sneeuwjachten of zelfs sneeuwstormen. Er werden windstoten van 90 tot 110km/u gemeten. Met temperaturen van rond de -8C graden op 1500 meter kwam de gevoelstemperatuur soms te liggen op -20 tot -25C !

hgt0_17041918_17041900

En we zijn nog niet verlost van de late winter. Tot morgenmiddag kunnen er nog enkele sneeuwbuien vallen, maar veel sneeuw zal het niet meer opleveren. Hooguit nog een centimeter of 5 tot 10. Daarbij blijft de sneeuwgrens tot in de laagste dalen liggen. In de middag stijgt de vorstgrens van 0 naar 400 meter. Morgenmiddag wordt het langzaam droger en volgen er enkele opklaringen. De nacht verloopt helder en dan gaan er rake klappen vallen…

Berekende temperatuur vrijdagnacht tussen 2 en 8 uur.

Berekende temperatuur vrijdagnacht tussen 2 en 8 uur.

Boven het sneeuwdek weet het kwik gigantisch te dalen naar -9C tot -15C. Extreem lage temperaturen die we in ruim 40 jaar niet meer in april gezien hebben. Maar het kan waarschijnlijk nog extremer in het Pitztal, Kaunertal en Ötztal. Het Europees model berekend hier -20C en het Amerikaans model zelfs -30C tot -34C. Dit laatste lijkt mij wel weer net iets te extreem, -20C is realistischer. Wel zullen de voorwaarden heel gunstig moeten zijn en blijven (windstil, wolkenloos, etc.)

Bevroren kersenbloesem in Hamburg, Duitsland vanmorgen. Deze technieken zullen de fruittelers in Oostenrijk ook gaan toepassen.

Bevroren kersenbloesem in Hamburg, Duitsland vanmorgen. Deze technieken zullen de fruittelers in Oostenrijk ook gaan toepassen.

De strenge vorst is funest voor de fruittelers die in de meeste dalen hun gaarden hebben. Op dit moment bloeit bijvoorbeeld de kers en appel in Oostenrijk.  Nou kunnen die vooral in de Alpen wel tegen een beetje vorst. Maar alles onder de 5 graden vorst is al echt funest voor de bloem. En als de bloem doodt vriest betekend dit ook geen vrucht. Gelukkig zijn er in de loop der jaren technieken ontwikkeld die de bloesems enigszins kunnen beschermen, zoals het sproeien met water. Hierdoor ontstaat er een laagje bevroren water rondom de bloem, die de bloem beschermt (isolatie) tegen de vorst. Andere technieken zijn fakkels laten branden en ventilatoren plaatsen. We duimen dat de schade mee gaat vallen voor de fruittelers.

Vrijdag is het op de meeste plaatsen zonnig en voor de skigebieden die nog open zijn is het een droomdag. Dikke poedersneeuw, koud en een strak blauwe lucht.

noordstroom

En is het na vrijdag dan afgelopen met de extreme kou ? Wel, we krijgen aankomend weekend te maken met een tijdelijk stijgen van de temperatuur. Het blijft echter wisselvallig met buien en de vorstgrens stijgt van 0 meter naar 1400 meter op zaterdag. Nog altijd bijzonder laag. Maar na het weekend komt de bittere kou weer op retour. Opnieuw een zakende sneeuwgrens met sterke sneeuwbuien. Zeker boven de 1000 meter is de winter voorlopig nog niet afgelopen, hier gaan echt records verbroken worden.

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...