Oostenrijk, het land van schnitzel & kaischersmarren

Kaiserschmaren

Oostenrijk het land van schnitzel & kaischersmarren. We kennen het allemaal wel, die menukaarten. Behalve bovengenoemde gerechten kennen we natuurlijk ook Tiroler gröstl, käsespätzle, apfelstrudel, goulaschsuppe en de diverse knödels en soepen.

Het heeft lang geduurd voordat er bij ons sprake was van enige liefde tussen ons en Oostenrijk. Even verder ligt Italië met zijn verfijnde keuken en dan zijn Duitsland en Oostenrijk gewoon landen waar je zo snel mogelijk door heen wil rijden.

Het skiën noodzaakte ons om een aantal weken per jaar in Oostenrijk door te brengen. Terwijl zoonlief de hele dag de meeste gevaarlijke capriolen uithaalt in het Absolut Park, één van de beste van Europa verkent papa de rest van de dag het culinaire leven in Oostenrijk. Dit beperkt zich niet tot enkel de restaurants maar ook supermarkten bieden soms bijzondere producten. Aangezien je in het chill house in Absolut park heet water kan krijgen moet ik altijd voor zoonlief noodle soep meenemen, zodat ze tussen de middag spotgoedkoop kunnen lunchen.

Hoch König Maria Alm eten

Maar er is natuurlijk meer. Oostenrijk is puur natuur en veel wordt lokaal verbouwd. Als liefhebbers van biologisch verbouwde producten zit je in Oostenrijk goed. Waar het  in Nederland altijd op de kaart staat, nemen Oostenrijkers vaak niet eens de moeite om het te vermelden. Op mijn vraag, in ons favoriete restaurant in Flachau, of het vlees biologisch was, wees men naar buiten om te laten zien waar de koeien liepen en u raad het al die liepen gewoon in de wei, we reden er elke dag langs op onze weg van Flachau naar Flachauwinkl. Het vlees is zelfs in supermarkten van goede kwaliteit.

Voor ons nooit après ski waardoor het budget voor het eten en de begeleidende wijn altijd iets groter is. Voor de witte wijn liefhebbers is de grüner veltliner altijd een goede keus. In Nederland kunnen we een biologische grüner veltliner kopen voor een schappelijke prijs, in Oostenrijk hebben we deze niet kunnen vinden.

In de plaatselijke supermarkten kan men in het seizoen altijd eekhoorntjesbrood ( steinpilze ) en cantharellen ( pfifferlinge ) kopen. Indien we een appartement hebben is dit vaste kost en aangezien we altijd een koeltas bij ons hebben gaat er ook altijd een lading mee naar huis. Verbaasd ben je dan als je dan met kerst deze heerlijke paddenstoelen ook gewoon bij je stukje vlees  krijgt. Navraag leert dat  het personeel een dag in het seizoen met zijn allen de berg opgaan, vergezelt van drank, om een enorme voorraad aan te leggen die dan in de keuken wordt ingemaakt zodat wij daar later van kunnen genieten. Nee, staat niet op de kaart dat het biologisch is. De laatste keer dat we eekhoorntjesbrood meenamen naar Nederland hadden we twee diepgevroren kippen gekocht als koelelement. Tot onze verbazing kwamen we er achter dat in de kip ook de organen en de nek verpakt zaten, netjes schoongemaakt. Dit hebben we in Nederland nog nooit meegemaakt en ja ze zijn ook iets groter dan in de Nederlandse supermarkt.

Hoch König Maria Alm eten

Een goede ski dag begint met een goed ontbijt en als je geen bakker om de hoek hebt, omdat je ergens boven op een berg zit, pak dan een ontbijt bij een bakker op de weg naar de skilift. Vers brood, eitje, croissantje en goede koffie zonder stress. Helaas moet je tegenwoordig vaak  bij de bakker reserveren, maar wij hebben het er altijd graag voor over. Indien je in de omgeving van Salzburg zit is een ontbijt bij Hangar 7 een hele ervaring, zeker als je dan ook nog fan bent van F1, Max Verstappen of historische vliegtuigen.

Ontbijt bij Habersatter is voor de goede start als je geen zin hebt om zelf ontbijt te maken en voor de mensen die denken aan een leven in Oostenrijk, de bakkerij is binnenkort te koop.

Voor de lunch is restaurant Seestüberl een mooie keuze, zeker als het mooi weer is en je lang kan genieten van de zon.

Voor een speciale gelegenheid, is de Hoagascht een top locatie. Een mix van Europa en Azië. Maar ook gewoon forel, schnitzel, steak of kalfslever, maar dan met een kwaliteit van de buitencategorie.

Ontbijt  www.bachstubn.at

Lunch    www.hinterrohr.at

Diner     www.hoagascht.at

Redbull www.hangar-7.com

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×