Oostenrijk ligt op de luchtmassagrens

Oostenrijk op de grens tussen koude lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden

Oostenrijk ligt op de luchtmassagrens
Deze week ligt Oostenrijk op de luchtmassagrens tussen enerzijds koele lucht in het noorden en anderzijds warmere lucht in het zuiden. Hierdoor is het vaak wisselvallig en nat en zicht op een langdurige stabiele periode is er vooralsnog helaas niet.


Vanmorgen trekt een gebied met lichte regenbuien vanuit Italië Tirol binnen. Daarbij ligt de sneeuwgrens deze ochtend nog rond de 1700 meter. Gedurende de dag stijgt deze grens geleidelijk naar 2000 meter of daar iets boven. Maar ook activeren de regenbuien naarmate ze verder noordoost trekken, vooral rondom de hoofdkam in Karinthië kan het vanmiddag stevig doorregenen. Tussen de buien door kan de temperatuur nog stijgen naar een graad of 15, tijdens regen blijft het op veel plaatsen onder de 10 graden. Kortom met maar weinig zon is het een wat killige dag.


Komende avond en nacht trekken de buien weg en klaart het op. Hierdoor koelt het hard af en voor eind mei zien we vrij lage temperaturen. In de meeste dalen kan het een graadje gaan vriezen en dat is vrij laat in het jaar. Maar waarschijnlijk komt het niet tot een koude record, nachtvorst kan tot ver in het seizoen voorkomen in Oostenrijk.

Morgenochtend is het droog en van tijd tot tijd schijnt de zon. Langzaam aan komt Oostenrijk weer in de warmere lucht terecht. Maar met de luchtmassagrens nog altijd in de buurt is dit nog geen teken dat het droog of stabiel blijft. Gedurende de dag neemt de bewolking toe en vanaf de middag volgt een nieuw regensysteem vanuit het zuidwesten. In Karinthië of het Salzburgerland krijgt het systeem een buiig karakter en kan het tot onweer komen. Maar voor dit systeem uit weet het nog op te warmen naar 22 tot regionaal 25 graden.

Woensdag volgt de mooiste dag van de week met een zwak tussenhoogje. Hierdoor ligt Oostenrijk nog net iets meer in de warme lucht en met veel zon kan het opwarmen naar 23 tot 27 graden. Maar ook deze dag verloopt niet volledig stabiel en in het westen is later onweer mogelijk.

Verwachting donderdag

Donderdag beweegt de luchtmassagrens zich weer meer richting Oostenrijk. Ondanks dat het voor de buien nog warm wordt met regionaal 28 graden volgen er al snel felle regen- en onweersbuien. Tijdens de de dagen die volgen wordt het weer koeler en natter. Uiteindelijk komt Oostenrijk weer helemaal in de koelere lucht terecht. Kortom het blijft nog wel even matig zomerweer in Oostenrijk.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza.

Chaletnl-banner-900x600

Cityhouse Flipside Groot Banner

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...