Oostenrijk meer dan 300 patiënten op IC, fase twee vanaf 8 november

Heren Skipak CMP FANtastisch Oostenrijk

Oostenrijk meer dan 300 patiënten op IC, fase twee vanaf 8 november. Nadat de drempel van 300 Covid-19 patiënten is overschreden weten we nu al dat de tweede fase op 8 november 2021 ingaat.

Zoals jullie weten heeft Oostenrijk voor redelijk wat duidelijkheid gezorgd welke maatregelen men onderneemt om het virus er onder te krijgen. Verschillende fase zijn er en in welke fase het land zit heeft te maken met het aantal Covid-19 patiënten die op de IC liggen.

Op 8 november 2021 gaat deze 2e fase in. De vereiste verordening is gisteren al uitgevaardigd. Volgens de huidige prognoses wordt verwacht dat tegen die tijd de drempel van 400 bezette intensive care bedden bereikt kan worden. Dit betekent dat fase drie tegelijkertijd in werking treedt. In dit stadium heeft de Oostenrijkse regering bedongen dat hier geen periode van 7 dagen van kracht is maar dat men meteen deze fase in kan gaan.

Nog even de cijfers tot en met 1 november:

 • 317 Covid-19 patiënten op de IC
 • 5.398 nieuwe besmettingen

Oostenrijk heeft overigens 2000 IC bedden beschikbaar!

Maar wat houd dit concreet in?

Met fase twee geldt een 2-G-regel voor nachtgastronomie en evenementen zonder toegewezen zitplaatsen met meer dan 500 personen. Hier geldt dat alleen degenen die zijn Gevaccineerd of zijn Genezen of hersteld toegang hebben. Bovendien gelden de thuistesten niet meer.

Als het aantal van 400 intensive care bedden wordt overschreden (die bezet worden gehouden door Covid-19 patiënten) dan is het voor geheel Oostenrijk gedaan met de 3G regel.

Dit betekent dat alleen degenen die zijn Gevaccineerd of zijn Genezen of een actuele PCR-test hebben, toegang hebben. Deze maatregel treedt direct in werking bij overschrijding van de grenswaarde.

Pitztaler Gletsjer FANtastisch Oostenrijk

De volgende scenario’s (fase) dienen als leidraad:

 1. Als per 15 september 10 procent van de bedden op de intensive care is bezet door coronapatiënten (200 bedden), worden de geldende maatregelen als volgt aangescherpt.
  – Antigeentesten slechts 24 uur geldig
  – FFP2-masker verplicht waar mond- en neusbescherming momenteel voldoende is (voor dagelijkse aankopen, in het openbaar vervoer).
  – Aanbeveling voor FFP2 voor iedereen (ook voor gevaccineerde personen) ook in de handel, voor niet-gevaccineerde personen is dit masker dan verplicht (willekeurige controle door de politie)
  – 3G voor evenementen vanaf 25 personen (tot nu toe vanaf 100 Personen)
 2. Als 15 procent van de intensive care bedden bezet is (300 bedden), gelden de volgende regels:
  –  2G (gevaccineerd / hersteld) bij nachtgastronomie (en vergelijkbare instellingen) en bij evenementen zonder toegewezen zitplaatsen (vanaf 500 personen).
  – Antigeentesten met zelfacceptatie (huiskamertesten) zijn dan niet meer geldig voor 3G.
  – Deze maatregelen treden in werking zeven dagen nadat dit percentage is overschreden.
 3. Bij 20 procent bezetting (400 bedden):
  – Waar 3G nu ook is, is alleen vaccinatie/herstel/PCR-test van toepassing.
  – Deze regel treedt in werking zeven dagen nadat de bezettingsgraad van 20% is overschreden.
 4. Fase 4 in het stappenplan voorziet een 2G regel in de gebieden waar eerder 2,5G (gevaccineerd, hersteld, PCR-getest) gold. Zodra de grens van 500 bezette IC-bedden (25% van de intensive care capaciteit) wordt overschreden zullen de ongevaccineerden de toegang tot de Horeca ontzegd worden, ook wanneer er sprake is van een negatieve test (ongeacht of het om een antigeen- of PCR-test gaat) Ook de toegang tot evenementen, culturele instellingen, vrijetijdsvoorzieningen en sportevenementen zullen waarschijnlijk worden getroffen. Details worden nog uitgewerkt aldus het ministerie van Volksgezondheid.
 5. Bij een bezettingsgraad van de IC meer dan 600 bedden (of 30 procent) treedt fase vijf inwerking. Volgens minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein (Groenen) zouden in deze fase uitreisbeperkingen worden opgelegd aan niet-gevaccineerden – met andere woorden, de lockdown die al bekend is van eerdere fasen. Dit betekent dat deze groep mensen dan slechts in enkele uitzonderlijke gevallen hun eigen privé-woonvertrekken mogen verlaten. Alle verscherpte maatregelen zijn puur gericht op de niet gevaccineerden. Bondskanselier Alexander Schallenberg (ÖVP) benadrukte ook dat er geen lockdown zou zijn voor degenen die beschermd en gevaccineerd zijn.

Gezien de huidige Covid-19 ontwikkelingen vindt vrijdag in Wenen een overleg plaats tussen de regering en de provinciegouverneurs.

Laten we hopen dat het in Oostenrijk niet meer dan 300 patiënten gaat worden op de IC maar wij denken dat dit zeker nog wel gaat oplopen. We houden jullie op de hoogte. Wellicht vrijdag meer nieuws maar als je bovenstaande gelezen hebt ga niet gelijk in de paniek stand. Op dit moment gaat gewoon alles door. Oostenrijk doet er alles aan om het winterseizoen gewoon in te gaan. Wellicht met een 2G maar dat is op dit moment gissen. Wij zijn nog immer positief (hierover)

Bron: ORF

Oostenrijkse Winkel grote banner

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht