Oostenrijk ontregeld: stroomuitval, overstromingen en storm

Grote delen van Oostenrijk zijn ontregeld door het extreme weer, met name Oost-Tirol en Karinthië waar gisteravond de noodtoestand is uitgeroepen. Op de Plöckenpass is sinds zaterdag 640mm regen gevallen, ter vergelijking: dat is nog altijd 200mm meer dan wat er dit hele jaar in Nederland is gevallen. Honderden soldaten zijn ingezet om zandzakken te plaatsen langs de grotere rivieren. 10.000 huishoudens zitten zonder stroom en enkele dalen zijn van de buitenwereld afgesloten. Helaas hebben de overstromingen al het leven gekost aan een reddingswekker.

Grote delen van het Gailtal en Drautal staan onderwater, deze dalen zijn deels van de buitenwereld afgesloten. En de situatie is nog altijd erg spannend, want een dam bij Möderndorf staat op doorbreken. Men spreekt over de zwaarste overstromingen in ruim 100 jaar voor deze regio.Zwaarder getroffen is het Lesachtal, hier is momenteel geen communicatie mogelijk. Stroom, internet en telefonie is in dit dal uitgevallen. In de getroffen gebieden zijn scholen en overheidsgebouwen dicht gegaan. Ook zijn vele wegen afgesloten.

Zoals de wegen hierboven, het is slechts een kleine greep uit een lange lijst. Bekijk hier welke wegen precies gesloten zijn. Ook zijn enkele spoorverbindingen ontregeld, maar een totale uitval van de dienstregeling is uitgebleven. Bekijk hier welke verbindingen uit de dienst zijn gegaan.

Niet alleen de regio zorgde voor overlast en schade, en ook de wind en sneeuwval in de hogere delen zorgde voor ongemak. Vandaag blijven door de harde föhn-storm veel gletsjer skigebieden dicht, zoals Hintertux en Sölden. Dit laatste skigebied is ook van de buitenwereld afgesloten.

Echter wel mooie beelden uit deze regio, er is ruim een meter sneeuw gevallen. Het gletsjer gebied kan vrijwel volledig opengaan deze week.

Vanavond gaan we naar de verdere weersverwachtingen kijken. Echt heel gunstig zijn ze niet, gelukkig komt het niet meer tot extreme neerslaghoeveelheden. Wel blijft de föhn-storm de hele week aanhouden.

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht