Oostenrijk geeft Süd Tirol een paspoort?

Zicht op het dal bij Naturns vanaf ons balkon. Fruitboomgaarden all around.

Afgelopen week heeft John Bloemen bij ons een mooi verhaal geschreven over zijn vakantie in Süd Tirol en ging daarbij ook nog in op de geschiedenis van Süd Tirol. Süd Tirol was immers ooit van Oostenrijk.

Maar in de harten van de Süd Tirolers zit nog heel veel Oostenrijk en dat weten de Oostenrijkers maar al te goed. In Oostenrijk is men bezig met een wettekst dat het mogelijk zou maken de inwoners van de provincie Alto Adige ook de Oostenrijkse nationaliteit te geven. Het zou ook niet uitmaken of men Duits of Italiaans zou spreken.

Eind 2017 heeft dit plan zelfs al in het regeerakkoord gestaan van de regering die is gevormd door de ÖVP en de FPÖ. Oostenrijk raakte juist dit grondgebied na de 1e wereldoorlog kwijt aan Italië (1918)

Kijken we naar welke taal er wordt gesproken in dit gebied dan spreekt 70 procent van de mensen de Duitse taal en spreekt dit ook als 1e taal.

Natuurlijk is Italië hier absoluut niet blij mee en wijst dit voorstel dan ook af, of dit voorstel ook tot uitvoering wordt gebracht is afwachten.

De terrastuinen van Meran

De terrastuinen van Meran

Bron: Telegraaf

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...