Hier is in Oostenrijk vandaag de zonsverduistering zichtbaar

Hier is in Oostenrijk vandaag de zonsverduistering zichtbaar

Nog altijd hebben wolkenvelden en buien de overhand in Oostenrijk. Vandaag vallen de buien al vrij vroeg in een gedeelte van Oostenrijk, terwijl juist nu de lucht opgeklaard had moeten zijn. We hebben namelijk te maken met een zonsverduistering vandaag. De maan schuift deels voor de zon midden op de dag, om 12:30 is het hoogtepunt in centraal Oostenrijk. Dan zal de zon voor een deel minder fel schijnen. In Nederland is de zon meer verduisterd en is het hoogtepunt ook iets eerder, namelijk rond 12:19. Maar nu de vraag, krijgen we de zon wel te zien in Oostenrijk?

Hier kun je de zonsverduistering vandaag in Oostenrijk zien (klik voor een grotere afbeelding)

Rond het middaguur liggen verspreid over het land al enkele buien, lokaal met onweer en hagel. Met name in centraal Oostenrijk kunnen pittigere buien vallen. Hier is de kans op een goede zicht op de zon vrij klein. Nog kleiner is de kans in de vallei rondom de Donau in Oberösterreich. Hier smeren de wolken makkelijk uit en zal de zon op het moment suprême niet zichtbaar zijn. Grotere kans om de zonsverduistering goed te zien is vooral weggelegd voor alles ten oosten van Wenen. Goede kansen zijn ook nog weggelegd voor delen van Tirol waar de lucht vaker gebroken is. We zijn benieuwd vanmiddag! Tussen de buien door wordt het niet koud, 22 tot 27 graden.


Morgen start de dag met enkele pittige buien aan de noordkant. De buien ontstaan vooral door processen op mid-level niveau, en kunnen daarom juist voordat de zon opkomt heftig zijn. Eenmaal na zonsopkomst storten de buien in dit gebied in maar ontstaat er een outflow boundary die door sommige modellen heel goed wordt opgepikt. Vooral over de grens in Duitsland en in Niederösterreich ontstaan op de outflow enkele nieuwe pittige buien. Tijdens de middag droogt op meer plaatsen de lucht uit en kunnen minder makkelijk buien ontstaan. Met geregeld zon wordt het 23 tot 27 graden.

Zaterdag trekt een frontrestant Oostenrijk binnen en wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Lokaal valt een regenbui die alleen in de noordoosthoek pittig kan uitpakken. De meeste zon is weggelegd voor het westen en het wordt 23 tot 28 graden. Prima weer dus!

Vanaf zondag start een periode met zonnig en warm zomerweer. De tropische 30 graden komt eindelijk weer inzicht en naar het zwembad gaan wordt geen straf. Genieten!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Instagram Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...