Oostenrijk verscherpt coronamaatregelen

Mondmasker op de Kitzsteinhorn

Oostenrijk verscherpt coronamaatregelen. Terwijl in veel Europese landen maatregelen worden afgebouwd of zelfs helemaal verdwijnen gaat Oostenrijk haar eigen kant op.

Het bleef lang onduidelijk wat de Oostenrijkers te wachten stond maar het is nu duidelijk. Vanaf donderdag 24 maart 2022 geldt er weer een maskerplicht in publieke binnenruimtes. Er gelden echter voor het dragen van een FFP2 wel een aantal uitzonderingen. Naast  de maskerplicht veranderd er ook iets in de quarantaineregeling voor zorgmedewerkers.

De minister van Toerisme Elisabeth Köstinger (ÖVP) drong wel aan op “uitvoerbaarheid” maar dat er volgens de minister “veel begrip was dat de bevolking er genoeg van heeft na twee jaar pandemie”. Maar ook een blik op andere EU-landen leert dat de maatregelen ook daar “grotendeels zijn afgeschaft” aldus Köstinger in Krone.at.

FFP2 maskers verplicht

De aanscherping gaat een dag later in dan men in eerste instantie had gewild. Over de details van de invoering zou binnen de regering onenigheid zijn geweest, dit is na lang beraad glad gestreken. De maatregel moest niet alleen “praktisch”, maar ook grondwettelijk zijn aldus minister van Toerisme Elisabeth Köstinger (ÖVP). De aanscherping is volgens de ministers noodzakelijk en zal tot 16 april gelden.

Vanaf donderdag geldt de FFP2 maskervereiste in alle publieke binnenruimtes. Voor de nachthoreca en evenementen vanaf 100 personen zonder zitplaats is het ook mogelijk om mensen zonder masker toe te laten met de 3G regel.

Uitgezonderd van de maskerplicht zijn privé-woonruimte, de administratieruimte in de horeca en repetities of artistieke optredens in een vaste samenstelling.

Quarantaine

De quarantaineregels voor zorgmedewerkers gaat ook veranderen. De situatie in de ziekenhuizen is de laatste tijd weer gespannen mede doordat de zorgsector met grote personeelstekort kampt. Personeel wat Asymptomatisch of licht ziek is en minimaal twee dagen geen symptomen hebben, moeten na vijf dagen weer aan het werk kunnen als er een “acuut personeelstekort” is. Zij mogen dit zelfs zonder een negatieve test.

Als ze echter in contact komen met kwetsbare mensen, moeten ze beschermende uitrusting dragen.

Lees ook onze liveblog.

Bron: ORF, Krone Zeitung

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Corona Reis Certificaat vanaf 17 feb 2022

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...