Oostenrijk wellicht naar 2G, ongunstig voor niet gevaccineerden

Kaprun Kitzstehorn 17 okt 2021 Topfoto

Wordt de wintersport dit seizoen alleen voor mensen die genezen of gevaccineerd zijn toegankelijk?

Oostenrijk wellicht naar 2G, ongunstig voor niet gevaccineerden

Nieuwe maatregelen nadelig voor niet gevaccineerden dit heeft de regering van Oostenrijk afgelopen vrijdag bekend gemaakt.

Vrijdagavond heeft de federale regering besloten tot nieuwe verscherpingen van de Corona maatregelen. Deze zijn vooral gericht tegen de niet-gevaccineerden in geval van een sterke stijging van de bezettingsgraad op de intensive care-afdelingen. In het stappenplan blijft nog de eerste 3 stappen de 3G regel gelden maar zodra 500 IC-bedden bezet zijn door Corona patiënten, zal er in veel gebieden een “2-G-regel” gelden. Dat betekent alleen nog toegang voor Gevaccineerden en mensen die Genezen zijn.

Verdere aanscherping

Met meer dan 600 IC bedden bezet zal er zelfs een uitreisbeperking gelden voor ongevaccineerden. Met de nieuwe maatregelen past de regering het stappenplan met twee stappen aan, dit stappenplan bestaat sinds half september. De extra stappen gelden niet voor mensen die door b.v. medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, zoals kinderen onder de 12 jaar.

2G regel

Fase 4 in het stappenplan voorziet een 2G regel in de gebieden waar eerder 2,5G (gevaccineerd, hersteld, PCR-getest) gold. Zodra de grens van 500 bezette IC-bedden (25% van de intensive care-capaciteit) wordt overschreden zullen de ongevaccineerden de toegang tot de Horeca ontzegd worden, ook wanneer er sprake is van een negatieve test (ongeacht of het om een antigeen- of PCR-test gaat) Ook de toegang tot evenementen, culturele instellingen, vrijetijdsvoorzieningen en sportevenementen zullen waarschijnlijk worden getroffen.

Details worden nog uitgewerkt aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Lockdown

Bij een bezettingsgraad van de IC meer dan 600 bedden (of 30 procent) treedt fase vijf inwerking. Volgens minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein (Groenen) zouden in deze fase uitreisbeperkingen worden opgelegd aan niet-gevaccineerden – met andere woorden, de lockdown die al bekend is van eerdere fasen. Dit betekent dat deze groep mensen dan slechts in enkele uitzonderlijke gevallen hun eigen privé-woonvertrekken mogen verlaten.

Alle verscherpte maatregelen zijn puur gericht op de niet gevaccineerden. Bondskanselier Alexander Schallenberg (ÖVP) benadrukte ook dat er geen lockdown zou zijn voor degenen die beschermd en gevaccineerd zijn.

Dringend oproep

Zowel Bondskanselier Alexander Schallenberg (ÖVP) als de minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein (Groenen) doen een dringend oproep aan de ongevaccineerden. Laat je vaccineren er rust een grote verantwoordelijkheid op jullie schouders. De “pandemie is nog zichtbaar in onze achteruitkijkspiegel. We staan ​​op het punt om te struikelen over een pandemie van niet-gevaccineerden, “dat moet worden voorkomen aldus Schallenberg, die een lockdown voor de gevaccineerden uitsluit. Mückstein benadrukte dat er alles aan zou worden gedaan om niet in de buurt van de kritische grens van 33 procent te komen. “De nieuwe stappen treffen vooral mensen zonder vaccinatiebescherming”

Vaccinatiegraad

Anders dan hier in Nederland waar ruim 81% van 12 jaar en ouder volledig zijn gevaccineerd ligt het in Oostenrijk een stuk lager namelijk 63,6%. Meer over de situatie in Oostenrijk is hier te vinden.

Bron: ORF.at

Lees ook onze liveblog.

PS op dit moment is nog geen sprake van dat Oostenrijk overschakelt naar 2G maar het is wel opgenomen in het stappenplan.

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Chaletnl-banner-900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...