Oostenrijks eten de top 5 van Gabi!

Eten Tauernhaus Ferleiten

Oostenrijks eten de top 5 van Gabi!

We hebben allemaal onze favorieten. En hoewel ik het Oostenrijkse eten vaak een beetje zwaar vind, heb ik ook gerechten welke ik echt af en toe moet eten. In dit artikel laat ik je mijn Top 5 van favoriet Oostenrijks eten zien, met zowel lokale lekkernijen als ´gouwe ouwe´. Kijk mee en lik je vingers maar alvast af!

#5 Schnitzel mit Pommes

Een echte gouwe ouwe, wie houdt er nou niet van een goede Schnitzel mit Pommes zo nu en dan?!? Zo eentje die bijna over de rand van je bord hangt, geserveerd met knapperige gouden frietjes en een lekker sausje. Voor velen het toppunt van Oostenrijks eten. Voor mij is het belangrijk dat een Schnitzel dun is, het korstje krokant en het geheel vers gebakken en goudbruin. Lekker met een lepel Preiselbeeren marmelade of gewoon, lekker Hollands, met ketchup en mayonaise.

Schnitzel Tauernhaus Ferleiten

#4 Pinzgauer Kasnocken

Een gerecht bekend van het mooie Pinzgau, maar ook met lichte variaties in andere delen van Oostenrijk te vinden. Oostenrijks eten met traditie, de Kasknocken worden gemaakt van een deeg waarin meel en eieren verwerkt is. De ´friemels´ worden verkregen door het deeg door een speciale zeef boven een pan met kokend water te wrijven. Na het koken worden de Nocken aangebakken in een pan, om daarna afgeblust te worden met veel bergkaas. Hierna zijn het dan de echte Kasnocken! Een perfekte calorie-bom op een koudere dag na een flinke bergwandeling.

Kasnocken Tauernhaus Ferleiten

#3 Kaiserschmarrn

Ook wel ´rotzooi voor de keizer´ genoemd. Een gerecht met een leuke geschiedenis welke je hier kan lezen. Afhankelijk van de plek waar je ze bestelt kan de smaak nogal uiteen lopen bij dit typische Oostenrijkse eten. De ene kok gebruikt meer eieren, de andere meer melk. Een ander bakt ze na in een mix van suiker en kaneel, zijn buurman laat de kaneel achterwege. Ook zijn er varianten met of zonder rozijnen te vinden. Mijn favoriet: niet teveel eieren, luchtig, smaakvol, met precies genoeg poedersuiker voor een zoete noot zonder een suiker aanval te krijgen. Vaak geserveerd in een authentiek pannetje, wat dan wel weer erg groot voor mij alleen is… 😉

Kaiserschmarrn Tauernhaus Ferleiten

#2 Pinzgauer Krapfen mit Sauerkraut

Oostenrijks eten zou geen echt Oostenrijks eten zijn zonder Sauerkraut. Maar waar eet je dat goedje nou bij?!? Precies, traditionele Pinzgauer Krapfen. Een soort bakje gemaakt uit donut-achtig deeg. Wanneer ze goed gemaakt zijn, is het deeg heel luchtig en, ondanks het frituren, NIET vettig. Met een zachte goudbruine kleur is het de perfecte begeleider van goed gerijpt Sauerkraut. Maar…deze Krapfen zijn alleskunners. Je kan ze namelijk ook in de zoete variant bestellen, met Preiselbeeren marmelade. Of het nou de hartige of zoete variant is, een lekkernij om je vingers bij af te likken.

Krapfen Tauernhaus Ferleiten

#1 Jausen

Voor mij toch wel het kroonstuk van Oostenrijks eten, de echte Jausen. Oftewel, een broodmaaltijd. Maar als je een goede Jausen voorgeschoteld krijgt, dan heb je alle smaken van Oostenrijk op 1 plankje voor je. Pittige alpenkaas, romige weideboter, zure ingemaakte groentes, en…dat heerlijke, ambachtelijk spek. Een feest voor het oog, en voor de mond. Wel zit er echt verschil in de kwaliteit van de producten welke bij een Jausen geserveerd worden. Een plek waar ze niet alleen top kwaliteit serveren, maar ook qua presentatie niets te wensen over laten, is bij het Tauernhaus in Ferleiten. Een echte aanrader om na een bergwandeling op het terras te genieten van dit heerlijke Oostenrijkse eten!

Jausen Tauernhaus Ferleiten

Graag wil ik Toni & Toni van het Tauernhaus in Ferleiten bedanken voor het beschikbaar stellen van de gevraagde gerechten voor fotografie. En…het smaakte allemaal nog super lekker ook! (Nee ik heb niet alles alleen op gegeten, gelukkig had ik hulp)

Dit was mijn persoonlijke top 5 van Oostenrijks eten. Heb jij een ander gerecht wat niet in mijn top 5 voorkomt, maar wat ook echt een plaatsje verdient, laat het dan weten in een commentaar hieronder. Het liefst natuurlijk met een mooie foto!

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...