Oostenrijkse ambassadeurs geven ultieme tips over hun thuisland

OostenrijkIn Oostenrijk is ontzettend veel te doen, te zien en te eten. Maar wat zijn nu echt de dingen die je móét doen wanneer je slechts 48 uur in het land bent? Deze vraag stelde de online reisorganisatie TravelBird aan Oostenrijkse ambassadeurs werkende over de hele wereld. Want wie kent het land nu beter dan officiële land-vertegenwoordigers? Ook werd hen de vragen gesteld wat de grootste misconcepties zijn over het land en welk boek, welk lied en welke film Oostenrijk het beste vertegenwoordigen.

 48 uur in Oostenrijk

De Oostenrijkse ambassadeurs raden allemaal aan om Wenen te bezoeken, wanneer je voor slechts 48 uur in Oostenrijk bent. Hier kan je genieten van veel prachtige bezienswaardigheden, zoals Stephansdom, Albertina, het MuseumsQuartier en het Schönbrunn Kasteel. Alleen al tijdens een wandeling in de binnenstad, kom je de mooiste gebouwen en kerken tegen. Ambassadeur Heidemaria Gürer, werkende op de Oostenrijkse ambassade in Den Haag, raadt ook aan om te lunchen op de trendy Nachmarkt of Karmelitermarkt. Maak ook eens een uitstapje met een van de iconische trams naar de Weense heuvels en bezoek een typische ‘Heuriger’ taverne, raadt ambassadeur Stelzer aan.

Een andere stad die iedere bezoeker zou moeten verkennen is Salzburg. “De stad heeft een prachtig historisch stadscentrum en ook nog eens adembenemende natuur om de hoek met bergen, bossen en meren”, vertelt ambassadeur Stelzer. Bezoek in Salzburg ook de Feste Hogensalzburg, de ‘Large Festival Hall’ en dwaal met gids door het prachtige oude stadcentrum, laat ambassadeur Radosztics weten. Heb je nog tijd over? Dan moet je volgens Heidemaria Grüner een bezoekje brengen aan de wijngaarden rond Wachau. Of bezoek het kleine dorpje Obernhof, nabij Salzburg. Hier vind je de kapel waar ‘Stille Nacht’ voor het eerst werd gezongen op Kerstavond in 1818 en die nu behoort tot UNESCO-cultureelerfgoed.

Sachertorte

Wiener Schnitzels en Sacher Torte

Echte ‘foodies’ kunnen hun hart ophalen in Oostenrijk. De ambassadeurs raden dan ook heerlijke gerechten aan die elke bezoeker moet proberen. Zo laat meneer Huber weten dat een typisch Oostenrijks driegangenmenu bestaat uit Frittatensuppe, ofwel “pannenkoekensoep”, dan een Wiener Schnitzel of ‘Tafelspitz’ (gekookt vlees in bouillon met appel en mierikswortel) en Kaiserschmarrn (een soort pannenkoekengerecht) als dessert. Nog niet toe aan een driegangenmenu? Dan raadt ambassadeur Ellison-Kramer aan om een van de heerlijke Oostenrijkse koffiehuizen uit te kiezen voor een bakje en een van de Oostenrijkse delicatessen, zoals Kaiserschmarrn, Sachertorte of Linzer Torte.

De grootste clichés over Oostenrijkers

Volgens ambassadeur Stelzer wordt het beeld dat mensen van Oostenrijk hebben teveel gevormd door de taferelen die je in ‘The Sound of Music’ ziet. “Hoewel het verhaal gebaseerd is op feiten en de landschappen werkelijk bestaan, heeft Oostenrijk veel meer te bieden dan bergen en de Alpen,” vertelt hij. Ambassadeur Radosztics vertelt dat Oostenrijkers, vooral degenen uit Wenen, vaak knorrig en onvriendelijk worden genoemd, maar niets is minder waar, weerlegt hij. “Het stereotype beeld dat mensen hebben van Oostenrijkers zijn vrouwen in dirndls en mannen in lederhosen die heel veel skiën”, gaat ambassadeur Ellison-Kramer verder. Uiteraard lopen Oostenrijkers er niet elke dag zo bij maar “wel is het waar dat, vooral in het westen, Oostenrijkers dol zijn op skiën”.

De boeken die Oostenrijk het beste vertegenwoordigen

Twee ambassadeurs kozen voor ‘Der Mann ohne Eigenschaften’ (De man zonder eigenschappen) van Robert Musil, als het boek dat Oostenrijk het beste representeert. Deze driedelige roman gaat over de ideeën van Musils alterego, Ulrich, in het Wenen van 1913. Het boek is volgens de ambassadeurs een goede manier om een indruk te krijgen van de Oostenrijkse samenleving aan het begin van de 20ste eeuw. Ben je op zoek naar een recenter boek? Dan moet je volgens ambassadeur Huber absoluut ‘Der Trafikant’ (De Weense sigarenboer) (2012) van Robert Seethaler lezen. Deze roman gaat over de jonge Franz, die van het platteland verhuist naar Wenen om sigaren te verkopen. Daar wordt Sigmund Freud een van zijn vaste klanten. Het verhaal speelt zich af tijdens de annexatie van Oostenrijk, die het leven van hen beiden helemaal op zijn kop zet.

Oostenrijk

Welke films illustreren de Oostenrijkse cultuur het beste?

‘The Sound of Music’ is wellicht de bekendste film van Oostenrijkse bodem, maar om een voorproefje te krijgen van het echte leven in Oostenrijkse, moet je volgens ambassadeur Stelzer de film ‘Hundstage’ zien. Dit award winnende drama uit 2001 werd geregisseerd door Ulrich Seidl en volgt zes mensen in de voorsteden van Oostenrijk tijdens de warmste zomerdagen. Als je de pracht van Oostenrijk wilt ontdekken, moet je volgens ambassadeur Ellison-Kramer ‘Österreich Oben und Unten’ (2015) bekijken van Joseph Vilsmaier. In deze documentaire krijg je de verschillende aspecten van de Oostenrijkse natuur en cultuur te zien.

Naar welke muziek moet je luisteren om helemaal in de Oostenrijkse spirit te komen?

Populaire muziektips onder de ambassadeurs zijn klassieke muziekstukken zoals ‘An der schönen blauen Donau’ van Strauss en het ‘Klavierkonzerte Nr. 20 & 21’ van Mozart. Mag het voor jou iets hedendaagser? Dan raden andere ambassadeurs ‘Amadeus’ en ‘Der Kommissar’ van Falco aan. Dit synthpop-liedje is volgens ambassadeur Stelzer een leuk, maar donker lied over de toenmalige onderwereld van Wenen.

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×