Oostenrijkse bergen kleurde vannacht rood

Afgelopen nacht hadden we te maken met een totale maansverduistering. Een volledige of totale maansverduistering doet zich voor wanneer de maan door de kernschaduw van de aarde gaat. Tijdens een maansverduistering wordt de maan nooit helemaal donker. Een geringe hoeveelheid zonlicht bereikt door de aardatmosfeer nog de maan. Dit is vooral het rode licht. Door dat rode licht ziet de maan tijdens een maansverduistering er roodachtig uit. Dit wordt een bloedmaan genoemd. De rode kleur varieert afhankelijk van de hoeveelheid stof in onze atmosfeer. Kort na een vulkaanuitbarsting zal de maan er tijdens een verduistering anders uitzien.


Maar door de maansverduistering konden we nog een ander bijzonder fenomeen waarnemen. De Oostenrijkse bergen kleurde vannacht tijdens de verduistering helemaal rood. Het rode licht is dus afkomstig van de verduisterde maan. Het rode licht reflecteerde goed op de besneeuwde bergen. Het zorgde voor bijzondere beelden zoals hierboven.


De rode verduisterde maan was prachtig naast de Grossglockner te zien.


Overal waar het helder was kleurde de sneeuw rood of roodachtig.


Helaas was de totale maansverduistering door wolkenvelden niet overal zichtbaar. Voor wie hem gemist heeft. De volgende volledige maansverduistering in Oostenrijk doet pas in december 2029 voor. Even geduld dus… Hopelijk is het dan ook in een groot deel van Oostenrijk helder waardoor de besneeuwde bergen opnieuw rood kleuren.

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×