Aan de vooravond van een extreme kou-uitbraak

Vandaag wisselde soms felle opklaringen, wolkenvelden en ook nog enkele malse sneeuwbuitjes elkaar af in Oostenrijk. Het is al aan de koude kant, met temperaturen die op vrijwel alle hoogtes onder nul ligt. Met een maximum van -3C deze middag op de Nordkette, was het voor wat we nog krijgen vandaag zelfs aan de warme kant! Want een extreme kou-uitbraak is onderweg en gaat vooral vanaf het weekend voor gigantisch lage temperaturen zorgen. De 2e voorjaarsvakantie week wordt wat betreft kou er één om nooit meer te vergeten…

Morgen wordt de blokkade die we van de week al hebben voorspeld gevormd, een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië en lagedrukgebied boven Italië (genualaag) zorgen voor een wind die naar het Oosten draait. De lucht wordt steeds kouder. Maar omdat het lagedrukgebied relatief dichtbij Oostenrijk ligt blijft het zwaar bewolkt en vallen er van tijd tot tijd sneeuwbuitjes.

Zowel morgen als overmorgen is het zwaar bewolkt met talrijke sneeuwbuitjes met temperaturen rond en onder nul. De nachten zijn nog niet uitgesproken koud, dit komt door de aanwezige bewolking. Wel voelt het een stuk kouder dan dat het is, want er staat een flinke wind uit het Oosten. Later draait deze wind naar het Zuidoosten.

Tot en met vrijdag valt er 20 tot 25cm sneeuw langs de grens met Slovenië en Hongarije, minste sneeuw valt in Voralberg. Hier valt hoogstens een centimetertje. Elders veelal 5 tot 15cm en dat is genoeg voor de prachtige plaatjes. Daarbij wordt het met de dag kouder, op 1500 meter zakt het kwik richting de -10C op vrijdag.

Vrijdagnamiddag en zaterdagochtend draait de wind tijdelijk naar een wat Zuidoostelijker richting waardoor het even minder koud is. Zaterdag verloopt ook zoals het er nu naar uitziet zonnig, een perfecte kaisertag met prima temperaturen. Op 1500 meter ligt het kwik tussen de +1C rondom de hoofdkam en -4C in het Oosten. Maar het gaat slechts om 1 ochtend, want de kou die nu komt is echt genadeloos. De 2e voorjaarsweek voor het midden en noorden van Nederland wordt een extreme.

Kou-uitbraak komt zaterdagavond binnen

Temperatuur zondagochtend op 1500 meter, voor de middagtemperatuur op 800m tel je hier 4 á 5 graden bij op.

Maar dan komt de grootste, en waarschijnlijk extreemste koudestoot in jaren! De huidige kou-uitbraak verslaat de recordhouder van deze eeuw (begin februari 2012) met temperaturen die op 1500 meter wegzakken richting de -20C! En dat zo laat in de winter, dat is sinds het begin van de metingen in 1900 3x eerder voorgekomen.

En de temperatuurafwijking ten opzichte van de norm liegt er niet om, ruim 12 tot 15 graden onder de norm voor eind februari/begin maart. De extreme kou wordt extra aangetrokken doordat het hogedrukgebied dat eerst boven Scandinavië lag, meer de oceaan optrekt, en de baan voor kou breder wordt.

Maandagochtend is het op 1500 meter afgekoeld naar -18C tot -20C, bij een harde oostenwind. De luchtvochtigheid is laag, toch kan er vooral langs de noordkant van tijd tot tijd wat mist of bewolking opzetten. Voor het gevoel is nog kouder, pak je dus goed in. En het advies is, ga niet de gletsjers op!

Maandagmiddag is het op 2700 meter maar liefst -28C of -29C. Op 3000 meter is dit gewoon -30C tot -32C! En dat midden op de dag bij windsnelheden rondom de 50 of 60km/u, gevoelsmatig dus nog lager. Wees verstandig en vermijd vanaf maandag gebieden die boven de 2500 meter uitkomen. Een onderkoeling is zo opgelopen.

In de bergen dus extreem koud, maar in de dalen?

De avonden en vooral nachten verlopen in de dalen ook goed koud, met op heldere nachten strenge vorst. Klaart het goed op, dan kan het kwik wegzakken naar -20C tot -24C, in de Inneralpine tot -27C. In het Alpenvoorland is het ietsjes ‘zachter’ met -10C tot -15C.

Ook overdag ronduit koud in de dalen

Brixen im Thale/Skiwelt. Verwachting voor de dalen


Karpun/Zell am See. Verwachting voor de dalen

Ook in de dalen is het uitgesproken koud overdag, maandag vriest het overal minimaal -10C midden op de dag. Samen met redelijk veel zon is dit een unieke situatie, in deze eeuw is het nog nooit zo laat in de winter zo koud overdag gebleven. Deze waarden zijn eerder op een zeer koude januaridag enigszins ‘normaal’. In ieder geval is de kans op middagtemperaturen tussen de -10C en -13C dan groter.

Hoelang blijft het nog koud?

Pas vanaf 2 of 3 maart kan het weer wat opwarmen, maar de blokkade blijft stand houden. Zelfs in de meest mildste scenario’s zit op dit moment een terugkeer naar opnieuw lage temperaturen. De volledige 2e voorjaarsweek komt echt in het teken van kou te staan. Later volgende week nemen de sneeuwkansen ook weer toe.

Goed inpakken dus! Geniet van de perfecte piste’s en zoek de gletsjers met deze extreme kou niet op.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

 

 

Rehall Enjoy Youre Rides

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht