Sneeuwval opkomst!

Eindelijk, er is zicht op verse sneeuwval! Maar voordat we gelijk helemaal euforisch worden, het duurt nog tot zeker tot het weekend voordat we de eerste vlokken gaan zien. Daarnaast is het ook zeker geen dump maar eerder een mooie opfrisser.

Laten we eerst kijken naar het weer voor vandaag. Hogedrukgebied Christian is samen met laag Gerlinde weersbepalend voor Oostenrijk. De stroming tussen beide systemen is zuidwestelijk. Een ronduit milde en zachte stroming voor januari. Zo hebben we de komende dagen ook last van de föhn, al blijft een föhnstorm gelukkig uit.

 

Het is zeker tot en met vrijdag prachtig kaiserwetter in de bergen van Oostenrijk. Daarbij ligt vandaag de vorstgrens rond de 2200 meter en morgen rond de 2500 meter. Vandaag staat er maar weinig wind en is de lucht strak blauw van Vorarlberg tot Stiermarken. Alleen de lagere delen in het oosten houden mist en nevel. De komende dagen verandert aan dit beeld maar weinig. Wel wordt het morgen door de föhn milder met lokaal 13 of 14 graden! Tijdens de nachten kan het in de dalen juist weer licht tot matig vriezen. Dagelijks hebben we in de dalen dus grote temperatuur amplitudes.

En na nog 1 mooie vrijdag zien we vanuit het noordwesten een massief koufront naderen. En uitbraak van polaire lucht over ruim 2000 km weet een groot deel van Europa te veroveren. Maar de lucht is voor een groot deel van Europa nog steeds te mild voor winterweer. Gelukkig ligt Oostenrijk een stukje hoger en is de lucht hier wel koud genoeg voor winterweer en sneeuwval.

 

In de nacht naar vrijdag passeert het koufront met geruime tijd sneeuwval. De sneeuwgrens zakt daarbij naar 1000 tot 500 meter, vrijwel alle dalen zullen wit worden. Voor details is het nog te vroeg, maar er gaat zeker 5 tot 15 centimeter verspreid over de noordkant vallen.

Het Amerikaans model laat het koufront juist meer zaterdag overdag overtrekken. Dit model berekent een actiever front met uitschieters naar 20 tot 30 centimeter. Dat is een mooie laag verse sneeuw!

Zondag keert het mooie kaiserwetter terug. Het is wel duidelijk kouder. De hele week verloopt winters met temperaturen die rond of iets onder de norm voor januari liggen. Pas richting de maandwisseling zien we weer nieuwe kansen voor een beetje verse sneeuw. Helaas zit een sneeuwdump er dit jaar vooralsnog niet in!

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht