Oplopende temperaturen en meer zon, maar vandaag buien!

Restanten van een lagedrukgebied die gisteren nog boven Nederland lag stuwen momenteel tegen de Oostenrijkse noordkant (blauwe lijn/trog). De lucht is daardoor in een groot deel van Oostenrijk onstabiel en vochtig. Hierdoor zijn zware regen- en onweersbuien mogelijk. Toch zijn er ook streken in Oostenrijk die het vandaag wel droog houden en al kunnen genieten van fraaier zomerweer. Morgen trekt een uitloper van een hogedrukgebied richting Oostenrijk(H boven de Noordzee). Dan volgt tijdelijk warmer en stabieler weer.

Vandaag begint de dag al vanaf Innsbruck tot Wenen met veel bewolking. De wind komt uit het noorden en vanuit Duitsland volgen buiengebieden. Het uiterste oosten en westen houden het droog. Later deze ochtend en vanmiddag volgt activatie van de buien. Met name in Tirol en Oberösterreich kunnen de buien plaatselijk heftig uitpakken met onweer en hagel. Ook aan de zuidkant in Karinthië zouden spontane buien kunnen ontstaan. Omdat er maar weinig wind staat behoort wateroverlast tot de mogelijkheid. Tussen de buien door is er ook ruimte voor een spaarzame opklaring. Juist dan stijgt het kwik naar 22 tot 26 graden. Vorarlberg lijkt de buiendans zo goed als te ontspringen, hier verloopt de dag eigenlijk perfect.

Morgen stroomt vanuit het noordwesten drogere en stabielere lucht Oostenrijk binnen. De luchtdruk stijgt ook nog eens door een uitloper van hogedrukgebied. In de ochtend is nog in Oberosterreich een laatste regenbui mogelijk maar deze lossen vrij snel op. In het westen verloopt de dag zo goed als flink zonnig. Hoogstens ontstaan er vriendelijke stapelwolken welke her en der in de lucht kunnen uitsmeren. In de middag kan trouwens nog een lokale bui in Stiermarken vallen. Verder is het prachtig zomerweer met normale temperaturen voor begin augustus. Meest tussen de 24 en 28 graden.

Maandag volgt een vergelijkbare dag met in de ochtenduren op meer plaatsen al de zon. De temperatuur is vergelijkbaar, wellicht een graadje hoger. De stroming draait naar het westen en de lucht wordt al wel weer wat vochtiger. In de namiddag kan in de bergen en zuidelijk van de hoofdkam een onweersbui ontstaan.

Vanaf dinsdag breekt een periode aan met klassiek zomerweer welke we de afgelopen jaren zelden zagen. De stroming is tamelijk zonaal. Vochtige maar milde lucht vanaf de oceaan trekt over Oostenrijk en brengt geregeld storingen met regen. Tussendoor is ook ruimte voor de zon. Dat alles bij middagtemperaturen tussen de 20 en 26 graden. Echt stabiel of mooi zomerweer zit er voorlopig niet in.

Jeroen Elferink

Golfclub Kitzbüheleralpen Westendorf

Mesnerwirt Westendorf Zomer

Mesnerwirt Westendorf Winter

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...