Opnieuw een tropisch weekend

Verkoeling in de schaduw of onder een parasol, het kan dit weekend geen kwaad

Opnieuw een tropisch weekend

Juni is hard op weg te eindigen als een erg warme zomermaand, want de hittegolf lijkt maar niet te willen eindigen. Sterker nog een tropisch weekend staat voor de deur. Maar eerst krijgen we later vandaag en vooral morgen nog te maken met een paar onweersbuien.


Vanmorgen wisselen zon en enkele wolkenvelden elkaar af, de zon heeft daarbij de overhand. Al snel stijgt de temperatuur naar zomerse waarden, maar ontstaan er ook stapelwolken. Met name in Karinthië en het Salzburgerland groeien de wolken snel door. Hier bereiken enkele stapelwolken het buienstadium al voor het middaguur. Dit zorgt voor een kettingreactie in de regio en al snel slipt de lucht hier dicht met bewolking en buien. Hierbij is kans op onweer en hagel. Maar in het westen en vooral het noordoosten blijft het (lange tijd) droog. Hier vinden we ook de hoogste maximumtemperaturen; het wordt ongeveer 26 tot 31 graden.

Komende avond en nacht lossen de buien vrij snel op als de zon onder is gegaan. Maar helaas gaat dit niet op voor Vorarlberg, want hier kan een onweerscomplex vanuit Frankrijk via Zwitserland binnen drijven. Hierbij is kans op lokaal noodweer met hagelstenen tot 5 centimeter en windstoten tot 100 km/u. Elders verloopt de nacht droog en koelt het af naar 20 tot 15 graden.


Morgen is de lucht onstabiel van opbouw, in de ochtend al overheersen de wolkenvelden met soms een bui. Soms kan de zon nog goed doorbreken maar dat is vaak van korte duur. Het nachtelijke onweerscomplex in Vorarlberg was eigenlijk al de voorbode. Vooral de middag verloopt buiig met verspreid over Oostenrijk enkele stevige regen- en onweersbuien. Hierbij is lokaal sprake van noodweer met veel hagel, windstoten tot 100 km/u en wateroverlast. Tussen de buien door stijgt de temperatuur nog naar zomerse waarden tussen de 25 en 29 graden. Enkel in het uiterste oosten halen we nog de tropische 30 graden. Gelukkig wacht een tropisch weekend op ons met veel zon en overal weer de 30 graden.

Zaterdag merken we dit al direct als het tropisch weekend start. De ochtend verloopt in het westen al zonnig, in het oosten trekken de laatste buien weg. Maar de middag verloopt overal zonnig en warm, de temperatuur stijgt dan naar ruim 30 graden. Zondag is het overal de hele dag zonnig en tropisch warm, het kan regionaal 34 of 35 graden worden. Daarbij is de kans op onweer bijzonder klein. Ook na het weekend blijft het nog even tropisch…

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

ChaletsPlus Banner Groot

Mesnerwirt Westendorf

St Johann in Tirol Banner Zomer 1000x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...