Morgenavond opnieuw intensieve sneeuwval

Intensieve sneeuwval gistermiddag in het Tiroolse Aschau

Morgenavond opnieuw intensieve sneeuwval
De winter van 2021/2022 is al goed op stoom gekomen, tot in de lagere delen van Oostenrijk ligt al een dik pak. De laatste keer dat er zo vroeg zoveel sneeuw tot in de dalen lag was de winter van 2010/2011. En er komt dus nog meer sneeuw aan!

Vandaag is het aan de noordkant zwaar bewolkt en bitterkoud, uit de bewolking vallen enkele sneeuwbuien. Met name in het Bregenzerwald en Tiroler Unterland vallen stevigere buien, waarbij er in het Bregenzerwald nog een dik pak kan vallen. Elders kan ook een sneeuwbui vallen, maar zijn er vooral langere droge perioden. De temperatuur ligt op alle hoogtes onder het vriespunt, op 1500 meter vriest het zelfs 9 graden. Tijdens de middag wordt het overal droger waarna er in de avond nieuwe buien volgen.

Morgen is het eerst nog langere tijd droog maar wel bewolkt. Met name tijdens de ochtend is het nog bitter koud. Echter sijpelt er op hoogte warme lucht binnen en stijgt de temperatuur op 1500 meter van -10 naar -2 graden. Tijdens de middag volgt intensieve sneeuwval vanuit Duitsland op een warmtefront. Vooral tijdens de namiddag en avond sneeuwt het stevig door in Tirol, Salzburg en delen van Karinthië. In korte tijd kan er 10 tot 20 centimeter vallen.

Morgenavond volgt ook zachte lucht en vanuit Vorarlberg volgt dooilucht. De intensieve sneeuwval gaat hier onder de 1600 meter over in regen. Waarschijnlijk stopt de intensieve sneeuwval in Tirol al voordat het overal kan gaan in regen. Hetzelfde geldt ook voor de overige deelstaten ten zuidoosten. Maar in de nacht begint het wel te dooien tot 1600 meter. Onder een helder hemel kan het in de dalen wel weer gaan vriezen.

Woensdag ligt Oostenrijk in een warmtesector tussen het warmte- en koufront in. Tijdens de ochtend is er ruimte voor de zon maar in de middag volgen enkele buien. De sneeuwgrens ligt daarbij tijdelijk rond de 1700 meter. Daarmee dooit het dus en in de dalen kan het 4 tot 8 graden boven nul worden. Gelukkig is het maar tijdelijk.

De komende dagen vallen er de volgende sneeuwhoeveelheden in totaal!

Donderdag volgt het koufront en begint het weer te sneeuwen. Hoeveelheden lijken nu wat mee te vallen, maar het is genoeg voor een mooi wit aangezicht. De langere termijn oogt koud maar iets minder sneeuwrijk dan de laatste dagen. We gaan het volgen.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...