Orkaan Dorian brengt de nazomer terug

Op een laatste sneeuwbui in de bergen na, laten we een koud weekend met winterse trekjes achter ons. Kijk hier nog eens de prachtige beelden van de sneeuwval terug of lees onze liveblog van gisteren nog een keer. Maar na regen…, uuh sneeuwval, komt zonneschijn. Er wacht een prachtige periode op ons met veel zon en aangename temperaturen dankzij orkaan Dorian.

Orkaan Dorian afgelopen donderdagavond voor de kust van de VS

Het is niet de eerste keer dat een orkaan voor mooi weer in centraal Europa zorgt. Zo hebben we recent nog de prachtige en ronduit idiote herfstvakantie van 2017 gehad. Bijna 2 weken lang was de lucht strak blauw toen was het orkaan Ophelia die voor de kust van Frankrijk lag (ong. 17 oktober) en zorgde ervoor dat het 24 tot 27 graden in Oostenrijk was. Deze temperaturen zullen we nu niet snel zien, want Dorian nadert Europa net even iets anders. Maar (ex)orkanen zorgen vaker voor prachtig nazomerweer in Oostenrijk.


Dit is momenteel de situatie op het Noordelijk halfrond. Het is even goed focussen op deze kaartprojectie omdat hij niet bepaald alledaags is, maar Oostenrijk ligt in de gele cirkel. Orkaan Dorian ligt momenteel voor de kust van Canada en trekt momenteel de oceaan op om over te steken richting Europa.

Maar onderweg naar Europa komt Dorian een grote hindernis tegen, namelijk het semi-permanente Azorenhoog. Druk op de link voor uitleg over dit hogedrukgebied, waar we het vaker in onze weerberichten over hebben. Dorian drukt als het ware het hoog voor zich uit, in richting van Europa.

Inzoom Europese weerkaart, situatie morgenmiddag

Morgenmiddag zien we Dorian al terug op de Europese weerkaarten. Dorian is afgezwakt en mag officieel geen orkaan meer genoemd worden. Maar vergis je niet, er zit nog behoorlijk wat stormkracht in dit systeem. Samen met een klein venijnig tropisch stormpje wordt het Azorenhoog al inrichting van Europa gedrukt. In Oostenrijk is het morgen al vrij zonnig weer. Overigens neemt Dorian ook een hoop warme en milde lucht met zich mee.

Aan het eind van de week zien we Dorian verpieteren boven de Noordelijke IJszee. Maar dankzij Dorian is het Azorenhoog van zijn plaats gewipt richting Europa. Het is dan al enkele dagen stralend nazomerweer in Oostenrijk met veel zon en hoogstens wat ochtendmist. Ondertussen zuigt het hogedrukgebied ook warme lucht vanuit Afrika op, dus met de dag wordt het ook nog eens een fractie milder. De blokkade zoals nu berekend is kon wel eens een week of langer standhouden.


En dat zien we direct terug in onze gedetailleerde verwachting voor enkel Oostenrijk. Vandaag nog veel bewolking en enkele buien, het is ook nog altijd erg koel in Oostenrijk. De sneeuwgrens ligt rond de 2000 meter en stijgt in de loop van de dag naar 2600 meter. Morgen is er na het oplossen van wat mist meer ruimte voor de zon, idem op woensdag. Vanaf donderdag is het nazomerfeest compleet, dagelijks is er veel zonneschijn bij perfecte temperaturen. Op uitgebreide schaal wordt het 23 tot 26 graden. Heerlijk! En dat vreemd genoeg dankzij een orkaan.

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Hieronder een voorbeeld hoe dit op je mobiel eruit ziet. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld…

Push Bericht FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht