Orkaan Fiona brengt herfstweer naar Oostenrijk

23 september, de dag van de herfstequinox

Orkaan Fiona brengt herfstweer naar Oostenrijk

Het is vandaag 23 september en daarmee start officieel de astronomische herfst. Want overal ter wereld is het vandaag precies 12 uur licht en 12 uur donker. Dit komt doordat de zon loodrecht op de evenaar staat. Maar dit jaar is het op de zogeheten herfstequinox nog fraai nazomerweer. Toch gaat dat de komende dagen veranderen als orkaan Fiona richting Groenland trekt. Dit zorgt ervoor dat koude en vochtige lucht naar centraal Europa en dus ook Oostenrijk kan afzakken, direct na het weekend.

Vandaag nog geen spoor van orkaan Fiona, of de invloed daarvan. Maar juist prachtig nazomerweer met veel zon, wel start de dag op veel plaatsen vrij koud met vorst vanuit de nacht. Na het oplossen van de mist en nevel volgt een prachtige zonnige middag. De temperatuur loopt op naar aangename waarden van 17 tot 22 graden, de hoogste temperaturen vinden we in het westen. Echter vanuit het westen nadert ook een storing waardoor later in de middag soms velden met sluierbewolking kunnen overtrekken.

Morgen maar ook zondag ligt een storing dichtbij Oostenrijk. Op beide dagen heeft de bewolking overal de overhand en uit de bewolking valt in het westen soms wat regen. Ook komt er een zwakke föhn te staan. Toch blijft het op de meeste plaatsen geruime tijd droog. Op beide dagen stijgt de temperatuur naar 16 tot 20 graden. Daarmee is het zeker nog niet koud.


Na het weekend trekt orkaan Fiona (categorie 4) richting Groenland. Nu zul je je afvragen wat deze sterke orkaan te maken heeft met het weerbeeld in Oostenrijk. Nou meer dan je misschien denkt. Deze orkaan duwt het grote azorenhoog die vandaag nog voor nazomer zorgt richting het zuiden. Hierdoor wordt een baan opgebroken voor herfstweer met depressies uit het noordwesten, en uiteindelijk trekken ook de resten van deze orkaan richting Europa eind komende week. Het wordt vanaf maandag een heel stuk wisselvalliger met echt herfstweer.

In de praktijk zien we dit als regenbuien en vooral rondom de dinsdag of woensdag misschien een volgende speldenprik van de winter boven de 1500 meter. Ook staat er geregeld veel wind en zien we na het weekend even geen nazomerse temperaturen. Kortom echt herfst!

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

Ski Outlet Venray logo 500x500px 2022

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht