Orkaan Florence brengt hitte, storm en sneeuw!

We staan op de vooravond van een zéér turbulent weekend, waarbij de restanten van orkaan Florence voor spectaculair weer gaan zorgen. Maar eerst gaan we nog genieten van een laatste prachtige nazomerdag met bijna tropische temperaturen.

Morgen is er nog weinig aan de hand. De dag start zoals eigenlijk de hele week al flink zonnig, in de middag blijft het zonnig en is het warm. Van 27 graden in Voralberg tot bijna 30 in Wenen, waarschijnlijk gaan we zeker de 30 nog halen. Maar dat wordt wel de laatste keer dit jaar.

In de avond naar zaterdag trekt een koufront over Oostenrijk. Het koufront is niet zeer actief maar veroorzaakt toch veel regen in de korte tijd. Ook is er kans op onweer, maar veel wind zal er niet staan.

Zaterdag ligt Oostenrijk in de koele lucht. Wolkenvelden en enkele buien trekken over. Tijdens de ochtenduren kan er boven de 1700 meter ook al wat sneeuw vallen, maar grote hoeveelheden worden nog niet verwacht. In de middag zijn er bredere opklaringen maar overal blijft het onder de 20 graden.


Orkaan Florence brengt eerst hitte…

Maar zondag begint het spektakel, ex-orkaan Florence komt t.h.v. Nederland aan land en trekt razendsnel over Duitsland. Hierdoor stroomt vrij snel subtropische lucht voor het systeem uit, precies over Oostenrijk. Er komt een harde föhn te staan die de hele dag door stormachtig verloopt. Met een paar brede opklaringen in de middag weet het kwik in o.a. Tirol nog te stijgen naar 24 tot 28 graden. Elders lagere waarden en meer bewolking. Echt een korte hitte uitbraak met een stormachtige föhn wind.

Ook zondagavond is het nog lang zwoel in de Noordelijke Alpendalen. De föhn neemt in kracht toe, maar vanuit het Noorden volgt een massief koufront. Dat is hierboven goed zichtbaar, dit is afwijkende temperatuur op 1500 meter hoogte zondagavond.

Maandagochtend volgt het koufront met ontzettend veel wind, neerslag en zelfs onweer. Er zijn mogelijk, vooral in de bergen, windstoten van 100 tot 140km/u mogelijk. Ook zijn er modellen die er nog schepje bovenop doen, lokaal is een windstoten die zwaarder is dan 140km/u mogelijk. Ook in de middag blijft de harde stormwind een thema, lokaal kan hij nog altijd orkaankracht blijven bevatten.

Met het koufront draait de wind ook naar het Noorden, en zéér koele lucht bereikt Oostenrijk. Maandagmiddag zal de sneeuwgrens gaan zakken van aanvang 2800 meter naar zeker 1300 meter op de middag. Het Europees model maakt het bond, in de avond naar dinsdag kan volgens dit model de sneeuwgrens nog verder zakken naar 800 meter. Maar het Amerikaans model gelooft hier vooralsnog niet in, die blijft steken op 1300 meter. Wel zijn de neerslaghoeveelheden niet spectaculair te noemen. Het gaat maar om enkele centimeters (pas boven de 2km zien we serieuzere hoeveelheden sneeuw).

Afsluitend kijken we nog naar de föhn diagram. Als de lijn hoog in het tabel zit hebben we föhn en als de lijn laag in het tabel zit hebben we een koude noorden stroming. Prachtig zijn de 2 koufronten terug te zien, en de korte föhn op zondag.

Wees dit weekend voorzichtig. Met de komst van orkaan Florence gaat het goed spoken en zien we praktisch alle weerbeelden voorbij komen. Kijk goed uit tijdens koufrontpassage’s, de harde stormwinden en uiteindelijke sneeuwval.

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×