Orkaan Lorenzo brengt komend weekend sneeuw in Oostenrijk


Sneeuw, brrr… wat is het koud vandaag in Oostenrijk. Deze ochtend is het langs de noordkant veelal bewolkt en van het Tirolerunterland tot voorbij Mariazell vallen enkele winterse buien. We hebben te maken met een zwakke nordstau met een sneeuwgrens die deze ochtend tussen de 1000 en 1300 meter ligt. Vanmiddag stijgt de sneeuwgrens naar 1800 meter en wordt het droger. De zon breekt vaker door en aan de zuidkant wordt het zelfs flink zonnig. Toch blijft het aan de koude kant voor begin oktober. In de dalen ligt het kwik tussen de 8 en 15 graden. Op 2000 meter vriest het licht.

Vanavond en vannacht is het helder. Het koelt dan flink af en op uitgebreide schaal komt het tot nachtvorst.

Morgen start de dag vriendelijk met eerst nog ruimte voor de zon. Maar vanuit het westen nadert een warmtefront Oostenrijk. De middag verloopt daardoor bewolkt en vanuit Duitsland volgen perioden met regen. In de mildere lucht weet het kwik nog op te lopen naar 15 tot 17 graden, op 1500 meter is het 8 graden. De nacht naar zaterdag verloopt aan de noordkant regenachtig met een sneeuwgrens die zakt naar 1600 meter. Opnieuw drogere condities aan de zuidkant.


De neerslag is te koppelen aan de restanten van orkaan Lorenzo. Morgen liggen deze restanten boven West Europa en zakken morgenavond en zaterdag richting Oostenrijk. Dat is prachtig te zien op de animatie hierboven. Zaterdag liggen de restanten als een nordstau gedrukt tegen de Oostenrijkse Alpen. Sneeuwval in de animatie is zichtbaar als grijze strepen.


Zaterdag verloopt dus bewolkt en nat. In de dalen zal het voornamelijk regen zijn bij lage temperaturen, vanaf 1500-1800 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw. De modellen worstelen nog met de exacte hoogte van de sneeuwgrens. Zeker is dat het in de bergen opnieuw tot sneeuwval komt. Hoeveelheden komen ongeveer uit tussen de 10 en 20 centimeter wat natuurlijk fantastisch is voor de gletsjerskigebieden.

Vanaf zondag neemt de onzekerheid, zelfs op deze termijn, toe. Oostenrijk blijft storingsgevoelig met geregeld neerslag en veel bewolking. Maar wat oa. de sneeuwgrens gaat doen staat open. Het EC model laat een koudere optie zien met sneeuwgrenzen veelal rondom of onder de 1500 meter. Het tegen hangende model ziet dit nog niet en komt met warmere opties. Wordt dus vervolgd…

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Banner Bluetribe 1200x400

Ski Outlet Logo

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht