Ost Tirol, zuidalpen bedolven onder sneeuw, dak ingestort!

Ost Tirol, zuidalpen bedolven onder sneeuw, dak ingestort!

Het zal jullie niet zijn ontgaan dat de sneeuw overvloedig is gevallen in de zuidalpen. In de omgeving Lienz is er een behoorlijk portie gevallen en dat maakt ook de daken extreem zwaar.

Het is ook niet raar dat je geluiden hoort van : “Oost-Tirol zinkt weg in de sneeuw.” Sinds de dagen van zware regenval begin december heeft het steeds weer gesneeuwd. En de situatie wordt steeds gevaarlijker. Een sneeuwlawine is ook nog eens naar beneden gekomen en heeft de Felbertauerstrasse lam gelegd. De sneeuw lag hier tot een hoogte van 1,5 meter.

Een bestuurder heeft geluk gehad bij een ongeval. Hij werd begraven in zijn voertuig. Heel toevallig reed er een bergrettungsteam er achter even als de wegwerkers en de brandweer. Hierdoor werd de auto snel sneeuwvrij gemaakt en kon de man bevrijd worden uit zijn benarde positie. De man had geen verwondingen opgelopen. De weg is snel weer sneeuwvrij gemaakt en men kon weer rijden richting Matrei. Overigens is de weg nog dicht omdat vangnetten die zijn vernieuwd door de lawine vervangen moeten worden.

Eergisteren had een lawine ook de Defereggentalstraße (L25) bedolven onder de sneeuw. Hier lag de sneeuw 1 tot 3 meter hoog.  Uit onderzoek dat onmiddellijk werd gestart, bleek dat er geen mensen of voertuigen waren getroffen. Er was een lokale omleiding via Feistritz voor verkeer. Na de evacuatie gisteren om 12.00 uur kon de straat weer open.

Gisteren waren ook de lawinecommissies in Villgratental. Josef Mair, burgemeester van Ausvillgraten, kon na een verkenningsvlucht alles vrijgeven. “Alle wegen zijn en blijven open.” De bevolking moet zich in ieder geval houden aan de richtlijnen van de Tiroolse lawinewaarschuwingsdienst.

Daklawine dak ingestort

Ook in Lienz worden de sneeuwmassa’s een steeds groter probleem. Alleen al in de afgelopen week viel er weer een flinke meter sneeuw. Om veiligheidsredenen moeten platte daken daarom regelmatig worden schoongemaakt (van de sneeuw) Een voormalige veilingzaal van de Raiffeisengenossenschaft Osttirol in Lienz die als pakhuis werd gebruikt, stortte zaterdagavond in onder de last van sneeuw. Grote delen van het gebouw vielen op straat. Niemand raakte gewond. De enige bewoner van het gebouwencomplex was op het moment van het ongeval niet thuis. Op de Tiroler Tageszeitung staat nog een video hiervan deze kun je HIER bekijken.

In Matrei in Oost-Tirol stortte zondagochtend een deel van het dak van een sportwinkel in onder de sneeuw. Ook hier zijn geen mensen gewond.

Daklawine dak ingestort

Gailtal weer het zwaarst getroffen

Het Gailtal in Tirol werd opnieuw het zwaarst getroffen door de sneeuwval. De burgemeester van Obertilliach, Matthias Scherer, meldde gisteren dat er in zijn tuin 2,10 meter sneeuw lag. Alleen al op zaterdag is er 70 centimeter verse sneeuw bijgekomen. Twee kleine dorpen blijven gesloten vanwege het gevaar van lawines. “De situatie is erg gevaarlijk”, zei Scherer. Lawines gaan ook vanzelf af. De  B111 naar Tassenbach was gisteren tot 12.00 uur afgesloten.

De burgemeester wees op de huidige sneeuwbelasting: “We zitten op 530 kilogram per vierkante meter”, legt Scherer uit. Zowel de basisschool als het gemeentehuis in Obertilliach zijn in de jaren zeventig ontworpen voor een dakbelasting van slechts 450 kilogram per vierkante meter. “Waarschijnlijk zullen we deze dakvlakken moeten ontruimen.” Huiseigenaren zullen hun daken moeten controleren en zo nodig de sneeuw gaan ruimen

Dan nog wat cijfers!

De hoeveelheid neerslag die voor het laatst werd gemeten in Oost-Tirol is een nieuw record sinds men 160 jaar geleden begon met meten. In Oost-Tirol valt gemiddeld 113 liter in de meteorologische winter, die duurt van 1 december tot 28 februari.

Daarentegen hebben vier neerslagdumps in de huidige winter al voor 490 liter neerslag gebracht. In de eerste drie dagen van januari viel 53 liter neerslag per vierkante meter, bijna twee keer zoveel als normaal in de hele maand.

De weerkaarten zouden in ieder geval voor de komende dagen rust weer voorspellen. Van dinsdag tot en met woensdag kan er lichte regen vallen en anders wordt er rustig winterweer verwacht.

PS de Felbertauerstrasse zou vandaag om 14 uur weer open gaan!

Bron: Tiroler Tageszeitung

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Buffy FANtastisch Oostenrijk… wellicht iets voor jou. De buffy(s) zijn weer te bestellen. We hebben weer een partij binnen gekregen maar let op! Op = Op. Wees er dus snel bij.

Voor een vriendenprijs van € 7,95 per buffy kunnen we deze versturen. Verzendkosten, transactiekosten is inclusief voor Nederlandse verzending. Indien we de buffy’s dienen te versturen naar België dan komt daar nog een kleine bijdrage bij. Je kunt deze buffy’s bestellen op de website van FANtastisch Oostenrijk.

Instagram Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 1 jaar (27 oktober 2019) hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht