Oudejaarsdag lokaal 19 graden met zon

Morgen lokaal 19 graden met zon

De pistes zijn momenteel best goed, en ook de noordhellingen zijn mooi wit. Maar wie richting de zuidhellingen kijkt ziet toch een beeld die niet aan de winter doet denken. Ook de temperatuur doet vanaf morgen niet echt aan de winter denken. Zo wordt het morgen met föhn lokaal 19 graden!

Vanmorgen is nog weinig te merken van de lenteachtige 19 graden die lokaal komt. Afgelopen nacht trok een zwak koufront van west naar oost over de noordelijke deelstaten. Hier viel lokaal wat regen of een vlokje sneeuw vanaf 1400 meter. Momenteel zien we nog veel restwolken hiervan, vooral tussen het Tiroler Unterland en Niederosterreich. Deze bewolking lost snel op en nog voor het middaguur schijnt overal de zon uitbundig. Daarmee is het een prachtige skidag. Maar halverwege de middag neemt de bewolking in het westen alweer toe. Het wordt maximaal 3 tot 11 graden, op 1500 meter tussen +1 en +4 graden.

Passerend warmtefront vanavond

Vanavond is het overal bewolkt geraakt door de komst van een warmtefront. Vooral in Duitsland valt er regen, maar direct aan de grens blijft het ook niet helemaal droog. Elders blijft het wel droog en blijft door de bewolking de temperatuur overal ruim boven nul. Geen vorst dus komende nacht. In de bergen stroomt duidelijk zachtere lucht binnen, op 1500 meter ligt de temperatuur aan het eind van de nacht rond de 10 graden.

Morgen, oudejaarsdag, ligt Oostenrijk volledig in de zachte lucht. Maar met de komst van een hogedrukgebied is het vriendelijk en lenteachtig weer. De zon breekt steeds vaker door en de middag verloopt zonnig, daarbij stijgt het kwik naar 10 tot 16 graden. Met föhn kan het lokaal in het Inntal en Rheintal 18 of zelfs 19 graden worden. Als de 19 graden wordt bereikt hebben we een nieuw temperatuurrecord te pakken. Het oude record is van de jaarwisseling vorig jaar met 18 graden. Oud en nieuw verloopt helder en mild met föhn. De kans op mist is vrij klein (uitgezonderd Pinzgau/Zell am See regio).

Ook zondag, nieuwjaarsdag, is het uitgesproken warm. Het wordt wel een tikkeltje minder extreem maar met veel zon kan het nog 17 of 18 graden worden. Van opkomst tot ondergang schijnt de zon flink dus als de skipistes pappig worden snel genieten van de zon op het terras!

Na het weekend blijft het eerst nog zacht, maar rond de dinsdag of woensdag passeert een storing. Hierbij is de onzekerheid nog groot. Een witte verassing sluiten we niet uit!

Jeroen Elferink-Ruijsch

Van den Berg Sport skischoen op maat

Summit Travel banner 2020 1000x600

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×