Outdoor producten & kleding – Duurzaam

FANtastisch Oostenrijk Skipakken CMP

´Duurzaam geproduceerd, milieuvriendelijk, ecologisch verantwoord´… Het zijn allemaal kreten die we ook steeds vaker bij merken en producten voor de ski- en outdoor sport horen. Maar wat betekent duurzaam nu eigenlijk, welke producten zijn verantwoord om te dragen en welke niet-zo-mainstream merken zijn leuk om te supporten. Lees er meer over in deze blog!

 Wat meer uitleg graag!

Duurzaam is een term welke gebruikt word bij allerlei producten. Van groente en bouwmaterialen, tot chocolade en kleding. Als we in het woordenboek kijken, vinden we de volgende beschrijving: geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast. Vrij vertaald: relatief milieuvriendelijk of grondstofbesparend. Bij het produceren van deze producten is er dus extra geprobeerd om het milieu minder te belasten, door bijvoorbeeld minder vervuiling of een efficiënter productieproces. Ook word er gekeken naar het produceren met grondstoffen welke bijvoorbeeld niet gewonnen worden uit een stuk kaal gekapt regenwoud of er word zo min mogelijk van een kritische grondstof gebruikt. Samengevat, beter en slimmer produceren met minder druk op het milieu.

Duurzame kleding

Als kleding duurzaam is, dan is het geproduceerd met de focus op de bovengenoemde punten. Dus ecologische duurzaamheid, gezonde en verantwoorde werkomstandigheden en fairtrading (eerlijke handel). Maar de kleding zelf kan ook duurzaam zijn. In de zin van of het lang mooi blijft bij gebruik, en of het uiteindelijk bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar is. Een outdoor-merk wat duurzaamheid wil promoten, kijken vaak wat verder dan puur en alleen de winst op hun producten. Ze willen iets goeds doen voor het milieu door eerder genoemde punten in hun productie of verkoop te integreren. Een extra plus is dat de duurzame textielen die ze gebruiken vaak langer mee gaan en er ontwerpen worden gemaakt welke tijdloos zijn. Je hoeft dan dus niet perse elk jaar een nieuwe outfit te kopen om er goed uit te zien. En mocht je toch voor dat hippe nieuwe jack gaan, dan is jouw oude jas op de vuilnisbelt biologisch afbreekbaar. Geeft toch een wat lekkerder gevoel bij het shoppen.

FANtastisch Oostenrijk T-Shirt

De grote namen

Natuurlijk zijn de bekende merken de eerste waar we naar grijpen als we voor de rekken met kleding staan. Gelukkig investeren veel van deze grote namen inmiddels veel tijd en energie in het verduurzamen van hun productie en producten. De Nederlandse site ´Rank a brand´ heeft een leuk onderzoekje gedaan naar de duurzaamheid van namen als Deuter, Jack Wolfskin, Fjällräven en Patagonia. Hun top 10, gebaseerd op factoren als kinderarbeid, eerlijke lonen, uitbannen van giftige stoffen, beperken CO2 en gebruik van milieuvriendelijke materialen, ziet er als volgt uit:

Rank Merk Score Rank Merk Score
1 Vaude B 6 Fjällräven C
2 Pyua C 7 Norrona C
3 Jack Wolfskin C 8 Deuter C
4 Trigema C 9 Patagonia C
5 Schöffel C 10 Bergans D

(Bron: www.rankabrand.nl)

Interessant om te zien is, dat een paar grote namen als Burton en Peak Performance pas verderop in de lijst voorkomen (score D) en Nomad en Oakley zelfs een E scoren. Natuurlijk is dit een momentopname van een enkel onderzoek, maar we hopen natuurlijk dat deze merken inmiddels nog wat meer stapjes in de duurzame richting hebben gezet.

Van eigen bodem

Maar natuurlijk zijn er ook kleinere bedrijven die hun best doen om duurzame producten op de markt te brengen voor winter- en outdoor sporten. Een heel mooi voorbeeld hiervan is het recent gelanceerde, Nederlandse bedrijf Molly Socks van Maartje Delfsma. Omdat ze maar niet kon slagen om leuke, hippe skisokken te vinden, heeft ze zelf een ontzettend gave lijn opgezet. Haar sokken zijn super comfortabel, anatomisch gevormd, en door de stretchzones passen ze zich perfect aan jouw voeten aan. Het gebruik van duurzame bamboegarens zorgt voor een superzacht gevoel, een perfecte isolatie en hoog ventilerend vermogen. En de voet van Merino wol geeft goede ondersteuning en lekker warme tenen. En het houdt nog niet op, in de komende weken word ook haar nieuwe lijn van wandelsokken gelanceerd! Houdt haar website www.mollysocks.nl dus in de gaten!

Trendy en hip

Een andere, kleinschalige aanbieder van een leuk duurzaam product, is de website www.skiingtshirts.com waarop je tal van hippe t-shirts, hoodies en andere kleding kan vinden, allemaal geïnspireerd door outdoor, ski en bergen. De verschillende lijnen bieden tal van grappige, gekke en trendy designs, en je kan zelfs je eigen designs uploaden om zo een uniek shirt of hoodie te creëren. Het mooie is dat alle kleding gemaakt word van 100% organisch katoen, super duurzaam dus. En om het helemaal top te maken, worden de printen gedrukt in een fabriek welke helemaal op duurzame, recycle energie draait. Hier hoef jij je dus niet schuldig te voelen als je nog een leuke shirtje aan jouw boodschappenmandje toevoegt. Het milieu word er in ieder geval zo min mogelijk mee belast. Let alleen wel op je portemonnee want je raakt helemaal enthousiast als je hier aan het winkelen gaat!

Heel veel shop-plezier…. en wie weet komen we zelf ook wel eens met fraaie FANtastisch Oostenrijk T-Shirts, Hoodies, Jasjes, Caps …. Bij genoeg interesse zullen we eens kijken of we op dat gebied ook wat kunnen doen. Laat het maar weten via info@fantastischoostenrijk.nl

Banner CMP Groot 1200x600

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...