Overeenstemming over EU-vaccinatiepas

Covid-19 cijfers Oostenrijk 20 mei 2021

Covid-19 cijfers Oostenrijk 20 mei 2021 Het gaat zeer goed in Oostenrijk. Erg lage cijfers!!!

Overeenstemming over EU-vaccinatiepas

Op EU-niveau is donderdag overeenstemming bereikt over de EU-vaccinatiepas of certificaat van vaccinaties, tests en herstel. Het bewijs hiervan zou het binnenkort gemakkelijker moeten maken om door de EU te reizen. In Oostenrijk heeft het ministerie van Volksgezondheid een wijziging van de wet inzake maatregelen op het gebied van epidemieën en Covid-19 opgesteld om de “groene pas” te implementeren. Maar  kritiek is er zeker en het tijdschema kraakt.

Precies op tijd voor het zomerseizoen hebben de EU-landen en het EU-Parlement vertrouwen uitgesproken voor het Europese certificaat. Dit bewijs is er voor je als je getest, genezen of gevaccineerd bent.

Er is “witte rook”, zei EU-commissaris van Justitie Didier Reynders donderdag na een vierde onderhandelingsronde. Vanaf eind juni zal het digitaal leesbare document het reizen door de EU vergemakkelijken en naast informatie over vaccinaties ook informatie bevatten over tests of genezing.

Sinds het begin van het jaar is er discussie over de mate waarin EU-landen zelf reisfaciliteiten en -beperkingen kunnen opleggen. Het compromis bepaalt nu dat de soevereiniteit van de lidstaten niet wordt verstoord, maar aanvullende beperkingen zoals quarantaine voor degenen die negatief hebben getest, gevaccineerd of genezen, mogen alleen worden ingevoerd als de besmettingssituatie dit vereist.

In veel landen is het al mogelijk om het land binnen te komen zonder in quarantaine te zitten. In Griekenland moet bijvoorbeeld alleen een voltooide vaccinatie of een PCR-test worden overlegd die niet ouder is dan 72 uur. Ook in Italië is er geen verplichting meer om je af te zonderen – maar de autoriteiten eisen nog steeds een negatief testresultaat bij aankomst.

Twijfels over implementatie begin juni

In Oostenrijk heeft het ministerie van Volksgezondheid een wijziging van de wet inzake maatregelen op het gebied van epidemieën en Covid-19 opgesteld om de “groene pas” te implementeren. Oostenrijk wilde in april zijn eigen “Groene Paspoort” invoeren, maar de implementatie liep vertraging op. Nu is het plan om tegen 4 juni een bewijs te introduceren. Vervolgens moet het testresultaat of de bevestiging van herstel of vaccinatiebescherming elektronisch worden geregistreerd en beschikbaar worden gesteld via een QR-code. Ondertussen zijn er echter weer behoorlijke twijfels of deze “Groene Pas” dan ook technisch daadwerkelijk te realiseren is. Dat blijkt onlangs uit een intern rapport.

Nieuwe ECDC kaart, weer provincies van donkerrood naar rood!

ECDC kaart 20 mei 2021

ECDC kaart 20 mei 2021

Wat het allemaal gaat worden? Wij als Nederlanders en Belgen moeten echt beschikking hebben over een papier dat we getest, gevaccineerd of genezen zijn. De verklaring die wij nu krijgen als we gevaccineerd zijn is in het Nederlands en wordt niet gezien als wettig middel. Dat is nu ook het probleem. De Oostenrijkers denken dat wij Lage Landers gewoon naar Oostenrijk kunnen reizen. Kom je uit Nederland dan dien je op dit moment in Quarantaine te gaan en dat betekent 10 dagen in Quarantaine waarbij je je na 5 dagen kan vrij testen door een negatieve test. Nederland staat nog steeds op donkerrood als land terwijl er al provincies op rood staan en dat zou betekenen dat er geen quarantaine plicht is. Maar er wordt niet gekeken naar provincie maar naar het land. België daarentegen staat op rood.

Kijk maar naar de nieuwe kaart (hier boven) die vandaag is aangepast. Positief is dat een provincie in Nederland is toegevoegd van donkerrood naar rood. Nog een paar provincies te gaan.

Of wij tegen of voor een pas zijn daar gaan we geen waarde oordeel overgeven maar als dit het toch gaat worden en je wilt vrij kunnen reizen dan zien we liever gisteren dan vandaag dat de EU dit gaat afronden.

Wordt vervolgd.

Meer informatie is te lezen in ons liveblog.

Bron: ORF

Hintersteiner See FANtastisch Oostenrijk Herfst

Mesnerwirt Westendorf

Haus Steiner

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...