Overgang naar koud winterweer

Westendorf gistermiddag, de noordhellingen zijn nog mooi wit. Maar de andere kant op willen we niet graag laten zien

Overgang naar koud winterweer
Eindelijk na bijna 2 weken van zacht winterweer keert vandaag koud winterweer terug in Oostenrijk. Deze ochtend ligt een koufront stationair over het land. Het is bewolkt en van tijd tot tijd sneeuwt of regent het flink. De sneeuw valt deze ochtend vanaf ongeveer 1000 meter (lokaal al lager) en deze grens zakt gedurende de dag naar 700 tot 400 meter. Vanmiddag wordt het langzaam droger vanuit het noordwesten, als eerste in Vorarlberg. Maar juist dan valt de meest actieve neerslag in Karinthië.

Vanavond is het dan overal zo goed als droog en zijn er enkele spaarzame opklaringen. Het is gevoelig frisser geworden met op 1500 meter -7 tot -9 graden. De vorstgrens ligt rond de 500 meter. Gedurende de nacht wordt de bewolking langs de noordkant dikker en kunnen er nog een paar winterse buien vallen.

Morgen overheersen de wolkenvelden in het noorden, met een zwakke stuwing is hier een sneeuwbui mogelijk. Vooral in het Salzburgerland kan het soms nog stevig sneeuwen. De vorstgrens blijft daarbij rond de 700 meter hangen en de sneeuwgrens tot in de laagste dalen. Aan de zuidkant breekt de zon door en is het mooi maar koud winterweer. Op 1500 meter is het -7 graden.


De nacht naar vrijdag verloopt helder en flink koud. Bij het wegvallen van de wind kan in met sneeuw bedekte dalen de temperatuur flink wegzakken. Hierdoor moet er rekening worden gehouden met strenge vorst! Het kan wel afkoelen tot -10 tot zelfs plaatselijk -20 graden. Maar op de bekende kalte-lochen zou het zelfs nog kouder kunnen worden.

Vrijdag start koud maar helder. Gedurende de dag is er veel ruimte voor de zon. Genieten dus! Maar het is wel flink koud, op 2000 meter blijft het namelijk 11 graden vriezen. Schaduwrijke dalen houden ook overdag strenge vorst. Maar uit de wind in de zon is het genieten, tezamen met perfecte sneeuwpistes.

Het weekend en de dagen daarna blijft het koud winterweer. De kans op sneeuw stijgt geleidelijk, grote hoeveelheden worden niet verwacht.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Cityhouse Flipside Groot Banner

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 2 jaar (27 oktober 2019) hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...