Paar dagen nazomeren met zon

Na de sneeuwval van gisteren is het nu even bijkomen en nazomeren met een paar dagen zonnig weer. Vandaag was het al door de komst van een tussenhoog in heel Oostenrijk zonnig.

Vanuit de ruimte was het goed zichtbaar dat het vandaag prachtig weer was in Oostenrijk, echter zien we ook een witte strook over midden Oostenrijk. Dit is geen bewolking, maar het sneeuwdek dat er nog altijd ligt!

Op sommige plekken is zoveel sneeuw gevallen, dat het wel even duurt voordat het weggegooid is. Bijvoorbeeld bij de Rudolfshütte waar maar liefst 48cm sneeuw is gevallen, en het vandaag diep winters oogde. Maar de luchttemperatuur op 2 meter boven het sneeuwdek verraadde dat het al een stuk warmer is. Toch blijft het ondanks de warmere lucht hier nog zeker 1,5 dag wit door het albedo-effect.

Maar woensdag breekt het dek volledig kapot door de komst van een warme föhn. De wind draait naar het zuiden en we kunnen nog 1x deze zomer naar het zwembad. Heerlijk nazomeren bij 30 graden en veel zon.

Helaas zet dit keer het mooie weer niet opnieuw door, woensdagavond volgt (na de föhn) een koufront met flinke onweersbuien. Als eerste woensdagavond in het Westen, donderdag ook in het Zuiden en Oosten. De warmte gaat eruit en echt nazomeren kunnen we dan even niet meer.

Want achter het koufront ontstaat een stabiel hogedrukgebied en wellicht een nieuwe blokkade voor langere tijd. In eerste instantie klinkt dat gunstig, maar Oostenrijk komt aan de ‘verkeerde’ kant van de as te liggen. Koelere en vochtigere lucht breekt constant door. We krijgen te maken met lagere wolkenvelden, buitjes en gematigde temperaturen. Er is slechts een kleine kans/hoop dat de nieuwe hitteuitbraak bij Spanje ook Oostenrijk aandoet. Maar vooralsnog is dat verwaarloosbaar.

Dus nu een 2-tal dagen nazomeren alvorens we de koelte induiken.

Jeroen Elferink

 

Rehall Enjoy Youre Rides

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...