Paasweekend met onweersbuien en zon

Paasweekend met buien en zon

Vandaag is de lucht een stuk vochtiger dan de voorgaande dagen. De ochtend begint nog wel ondanks sluierbewolking vrij zonnig en de temperatuur loopt hard op naar 20 tot lokaal 25 graden. Doordat de lucht een stuk vochtiger is voelt het ook wat drukkender aan buiten. In de loop van de dag ontstaan stapelwolken, eerst nog vriendelijk. Maar in Tirol en Vorarlberg groeien de stapelwolken vanaf de tweede middaghelft door tot enkele onweersbuien. Met name in de regio Ausserfern kunnen de buien lokaal pittig uitpakken met hagel en veel regenwater in korte tijd.

Vanavond lossen de stapelwolken en buien op. Maar vanuit Duitsland nadert een koufront met daarbij opnieuw kans op buien voor de noordkant, soms met onweer. Opnieuw blijft het droog in Karinthië en Steiermarken.


Morgen trekt het koufront langzaam door richting het zuiden en zorgt in de loop van de dag voor enkele pittige onweersbuien in Karinthië en Stiermarken. Hier kan het voor de buien uit nog 20 graden worden. Elders begint het paasweekend vooral wisselvallig met een mix van wolkenvelden, zonnige momenten en soms stevige buien. Doordat de maximumtemperatuur overal nog boven de 15 graden blijft is het ronduit groeizaam weer deze goede vrijdag. De vorstgrens ligt rond de 2100 meter, op de gletsjers valt dus wat sneeuw.

Zaterdag vallen er verspreid opnieuw buien, maar met de wind die naar het noordoosten draait wordt ook koelere lucht aangevoerd. Hierdoor zakt de vorstgrens naar 1700 tot 1500 meter. In de meeste dalen weet het kwik nog te stijgen naar 11 tot 16 graden. Maar dat is nog altijd gevoelig frisser dan de voorgaande dagen.


De laatste twee dagen van het paasweekend, 1e en 2e paasdag, verlopen juist zonnig. Want boven noord Duitsland vormt zich een krachtig hogedrukgebied. Met middagtemperaturen tussen de 13 en 18 graden en veel zon is het prima weer.

Na het paasweekend neemt de wisselvalligheid vanuit het westen weer toe. Maar in hoever deze storingen Oostenrijk ook zullen bereiken is nog even afwachten.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Infoplaza

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Van Beeck tenten

Logo Golfclub Nationalpark Hohe Tauern aug 2019

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...