Pas op voor oude sneeuwvelden!

Hochstubaihütte de wandeling

Ter illustratie © Ötztal Tourismus

Pas op voor oude sneeuwvelden! Het zomerseizoen komt er aan maar als je de bergen ingaat pas op voor oude sneeuwvelden. Deze kunnen tot ver in het seizoen blijven liggen.

Hiervoor waarschuwt de Alpenverein. De oude sneeuwvelden kunnen bergbeklimmers verrassen met de juiste maatregelen kan het risico op vallen op de hard bevroren en vaak steile sneeuwoppervlakken worden verkleind. De risico van het vallen op de oude sneeuwvelden wordt vaak onderschat maar ook de wrijving op harde ondergrond en de versnelling in geval van een val.  “Zelfs bij een matige hellingsteilheid bereiken we bij een glijpartij van vijf tot tien meter een snelheid die niet meer onder controle te houden is.

Als je van een steile firnhelling van 40 graden naar beneden glijdt, bereik je bijna de snelheid van een vrije val”, zegt Michael Larcher, hoofd van de afdeling bergsporten van de Alpenclub. “Zelfs vlakkere hellingen met een stijgingspercentage van 30 graden herbergen een risico waarvan maar weinig wandelaars zich bewust zijn.” Het is bijna onmogelijk om te remmen op de ijzige oppervlakken, ook al lijken ze op het eerste gezicht niet zo steil. “Een uitglijder op een sneeuwveld dat overgaat in rotsachtig terrein of zelfs een steile val kan ernstige gevolgen hebben,” vervolgt Michael Larcher.

Wanneer en hoe sneeuwvelden oversteken?

Ten eerste is het al een goede reden om een tocht af te breken als je oude sneeuwvelden tegen komt. In ieder geval is er een evaluatie noodzakelijk over de risico’s voor de beklimming. Ook moet rekening worden gehouden met reisgenoten die minder goed ter been zijn en moeten kinderen worden ondersteund. Besluit je na een risico analyse om de tocht door te zetten overdenk dan ook of je dat risoco zou moeten nemen. “Om een sneeuwveld over te steken, moet minstens de bovenste tien centimeter van het sneeuwdek zacht zijn, zodat je echt voetstappen kunt zetten. Goede bergschoenen zijn hier natuurlijk een absolute basisvereiste.” Aldus Michael Larcher.

Voor de aanbevelingen ga naar alpenverein.at maar ook wat te doen als het mis gaat. Lees voor het aanschaffen van goede wandelschoenen onze 9 tips. Naar weet ook dat er een specialist in Nederland actief is op dit gebied. Benieuwd? Klik dan HIER.

Fieberbrunn zomerse sneeuwvelden

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×