Petzen de huisberg in Zuid-Oost Karinthië

Petzen uitzicht

Petzen de huisberg in Zuid-Oost Karinthië

Wendeline Rosing-Heijnis is al veel geweest in Karinthië en wil ons ook mee laten genieten waar zij allemaal is geweest. Als het goed is gaan we de komende tijd meer bijdrages ontvangen. Dit keer omschrijft ze de regio Petzen en dat ligt in het zuidoosten van Karinthïe op de grens met Slovenië.

De Petzen op 1.708 meter hoogte boven NAP kun je bereiken met een kabinebaan en hoort tot het bergmassief van de Karawanken. De Karawanken is een bergketen die de natuurlijke grens met Slovenië vormt. Een groot deel van de bewoners in zuidoost Karinthië noemen de Petzen trots en liefdevol hun “huisberg”. Hiervandaan heb je een fantastisch uitzicht over het gehele Jauntal. De Petzen biedt vele wandelmogelijkheden, al dan niet onder begeleiding. Niet alleen wandelen maar ook ´Bergsteigen´ en ´Klettern´ behoort hier tot de mogelijkheden. Een paar bijzondere activiteiten wil ik uitlichten. Voor alle andere mogelijkheden raad ik aan om een kijkje te nemen op de website van de Petzen.

Zonsopgangtocht

Onder begeleiding kan men een zonsopgangtocht maken. Met de kabinebaan ga je naar boven waar het beginpunt is. Met behulp van koplampen klim en loop je door het donker naar het punt waarboven op de berg de grens ligt tussen Oostenrijk en Slovenië. Aangekomen kan je genieten van de prachtige zonsopgang. (voor inlichtingen en om evbentueel in te schrijven +43 4238 8239 15, Geopark Infozentrum).

Disk Golf

De start van dit spel, dat gespeeld wordt met een soort frisbee, loopt rondom het meertje. Je moet hier proberen je schijf binnen één van de 18 korven te werpen. Hoe minder worpen hoe beter. Na een paar maal oefenen kan je meteen aan de slag. Bij de kabelbaan in het Talstation kan je de frisbees en je scorekaart kopen.

Mountainbike Camping Brixen

MTB (Mountainbike) in de Bikezone van de Petzen. Er is een oefenbaan, maar ook, omdat het één van de grootste is, worden hier ook Wereldcups gehouden. Bij het Talstation kan je een volledige uitrusting huren.

Paragleiten of tandemvlucht met parachute kan alleen bij weinig wind of een zacht windje vanuit het zuiden. Meer info kan je krijgen bij de Petzen zie site bovenaan aangegeven.

Wil je het wat rustiger aan doen, dan kan je pootjebaden in het bergmeertje en ga je lekker op het terras van het gasthof zitten en van een drankje genieten. Dit laatste kan natuurlijk ook in de winter. Het bergmeer is voor de Petzen heel belangrijk omdat van het water in de winter de “kunstsneeuw” gemaakt wordt.

Winter

In de winter zijn er de verschillende pistes. De Petzen is voornamelijk een familie/kindvriendelijk skigebied. De gevorderde skiër is er toch al gauw uitgekeken. Maar een perfect gebied om te leren skiën. De Engelsen kwamen hier jarenlang om hun Nationale Kampioenschappen skiën hier te houden maar hebben dit toch maar opgegeven omdat er vaak te weinig sneeuw lag. In het lagergelegen gedeelte van de Petzen is het wel sneeuwzeker middels de kunstsneeuw.

Buiten het naar boven en/of naar beneden lopen van de Petzen zijn er boven ook prachtige wandelingen met sneeuwschoenen te maken, al dan niet aangegeven en al dan niet onder begeleiding. Ook is er in de winter een freestyle parcours met 14 verschillende obstakels. Langlaufen kan je goed doen langs de Pirkdorfer See, aan de voet van de Petzen gelegen. Hier is een sneeuwzekere Loipe van 3 – 5 km.

Tot zover de belangrijkste activiteiten van de Petzen.  Nu nog wat nog meer te zien is op de Petzen.

Petzen kerkje

Bovenop de Petzen staat een kerkje, de St. Anna Kapelle. Rondom dit kerkje worden jaarlijks wat evenementen gehouden. De traditionele Petzen-Christkindlmarkt wordt in de laatste drie zaterdagen voor kerstmis gehouden. Het is de hoogst gelegen kerstmarkt in Oostenrijk, omlijst met traditionele kerstmuziek. Je wordt ontvangen met een welkomstdrankje om je al meteen in de goede stemming te brengen.

Terugkerend is ook elk jaar weer het Sonnwendefeuer. Jaarlijks is er ook de St. Anna Kirchtag. Met de kabelbaan laat je je naar boven vervoeren waarna in de buitenlucht een dienst wordt gehouden. Hierna kunnen de beentjes van de vloer. Een hapje en drankje is zeker te verkrijgen.

Indrukwekkend is ook het Gipfeltreffen der Chöre. De verschillende koren uit Oostenrijk en Slovenië geven in de vrije natuur hun mooiste liederen ten gehore. Maar gewoon met de kabelbaan of te voet naar boven en beneden is al een bezoek meer dan waard! Het uitzicht over het Jauntal is prachtig!

Petzen meertje

Voor onderkomens bij de Petzen in de winter kun je gebruik maken van de Mobi-Homes bij de Prikdorfer See (Tel.: +43 (0) 4230 321; E-Mail: info@pirkdorfersee.at; www.pirkdorfersee.at) Ook hier info te verkrijgen voor Pension, Restaurant, Camping en Glamping Pirkdorfer See.

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Turner Logo 2023 wit

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...