Pinksteren met hitte en zware buien

Pinksteren met hitte en zware buien

Ook dit weekend tijdens Pinksteren zijn weer vele Laaglanders te vinden in Oostenrijk. En dit jaar lijkt het vrij warm te worden, maar daar schuilt ook een gevaar in. Want vrijwel dagelijks, en vooral vanaf zondagmiddag, ontstaan er enkele zware buien met soms onweer en hagel.

Later vanmiddag vooral zware onweersbuien langs de Duitse grens

Vandaag beginnen we nog vriendelijk met veel ruimte voor de zon. Maar over de hoofdkam vanuit Italië trekken er al eerste wolkenvelden Oostenrijk binnen. Deze wolkenvelden worden dikker en vanmiddag is opnieuw in de westhoek een enkele pittige bui mogelijk. Met name langs de grens met Duitsland kunnen deze buien zwaar uitpakken met hagel en onweer. Verder oostwaarts is de lucht droger en in oa Stiermarken blijft het de gehele dag droog en zonnig. De temperatuur loopt op naar zomerse waarden tussen de 25 en 29 graden, regionaal is 30 mogelijk.

Komende avond trekken de buien door naar het oosten en in Nieder- en Oberösterreich kan het nog lang spoken. Elders wordt het droog met een mix van opklaringen en wolkenvelden. In de nacht koelt het af naar waarden tussen de 10 en 16 graden.


Morgenochtend schijnt de zon flink in het westen terwijl het oosten nog gebukt gaat onder wegtrekkende wolkenvelden. Na het wegtrekken schijnt overal enige tijd de zon flink. Vanaf de tweede middaghelft ontstaan opnieuw stapelwolken, maar de kans op buien is een stuk kleiner. Het wordt maximaal 30 graden en daarmee is het tropisch warm op de meeste plaatsen.

Tijdens Pinksteren zelf is het op de Pinksterzondag eerst zonnig en erg warm, regionaal kan het 31 of 32 graden worden. Maar al snel volgen in de middag zware regen- en onweersbuien vanuit het westen. Dit komt door een thermisch lagedrukgebied dat dichterbij komt. Deze buien kunnen pittig uitpakken met hagel en onweer. Ook zijn windstoten van meer dan 100 km/u mogelijk en wateroverlast. Kortom echt noodweer!

Pinkstermaandag is de lucht overal onstabiel geworden, de zon heeft er meer moeite mee en al snel ontstaan buien. Dit keer minder zwaar met vooral veel regen en een stuk lagere middagtemperaturen. Het wordt nog 22 tot 26 graden. Na Pinksteren blijft het licht wisselvallig maar ook vrij warm zomerweer.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Cityhouse Flipside Groot Banner

Chaletnl-banner-900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...