Pinzgauer Lokalbahn gaat weer rijden!

Tijdschema van de Pinzgauer Lokalbahn staat vast

Traject van de Pinzgauer Lokalbahn

Pinzgauer Lokalbahn gaat weer rijden!

De trein zal vanaf half juni weer rijden, in ieder geval tot Mittersill.

Een van de aantrekkelijkste smalspoorbanen van Oostenrijk zal weer gaan rijden. Vanaf half juni kan men weer reizen door één van de meest charmante landschappen van de Alpen. De Pinzgauer Lokalbahn loopt van Zell am See langs de Salzach langs het Nationaal Park Hohe Tauern naar Krimml (de waterval is dan een bekend uitstapje)

De Pinzgauer Lokalbahn, ook wel Pinzgaubahn of Krimmler Bahn genoemd, is een smalspoorlijn met een spoorbreedte van 760 millimeter in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg. Het was ooit een ÖBB-lijn en is sinds 1 juli 2008 eigendom van de deelstaat Salzburg. De lijn wordt geëxploiteerd door Salzburg AG onder de naam SLB Pinzgauer Lokalbahn.

De bijna 53 kilometer lange spoorlijn volgt het Salzachdal van Zell am See naar Krimml en je rijdt door de Salzburger Pinzgau.

Tot Mittersill

De spoorlijn heeft de afgelopen jaren veel schade opgelopen. Op 17 augustus 2021 werden grote delen van het spoor tussen Piesendorf en Wald im Pinzgau verwoest door overstromingen en modderstromen. Maar ook de storm die de streek in augustus 2023 teisterde zorgde ervoor dat de treinverbinding tussen Niedernsill en Krimml stil is gelegd.

Sinds 2021 rijdt de trein tot Niedernsill. De werkzaamheden tussen Niedernsill en Mittersill zijn momenteel nog in volle gang en zou vanaf half juni weer open moeten gaan.

Doorgaande dienst naar Krimml

Het traject naar Krimml laat nog even op zich wachten. De officiële procedures voor het traject van Mittersill tot Hollersbach zijn inmiddels in volle gang. Het gehele traject zou eind 2025 voltooid zijn en zal iets minder dan 45 miljoen euro gaan kosten.

“Er komt een doorlopende dienst en langere openingstijden. De extra treinen rijden dan vanaf vijf uur ’s ochtends en de laatste treinen ’s avonds vertrekken om 22.00 uur uit Zell am See en Mittersill.” Aldus verkeersambtenaar Stefan Schnöll (ÖVP).

Pinzgauer Lokalbahn

De Pinzgauer Lokalbahn, ook wel Pinzgaubahn of Krimmler Bahn genoemd, werd op 3 januari 1898 feestelijk geopend. Twee jaar eerder werd door de toemalige Keizer Frans Jozef I beslist om deze baan aan te leggen. Vanaf de eerste dag werd deze spoorlijn voor zowel goederen- als personendiensten gebruikt.

Na de overstroming van 1987 waarbij het deel tussen Mittersill en Krimml zwaar beschadigd raakte besloot de ÖBB  dat de goederentransporten over het spoor stop werden gezet. In 2005 raakte de baan weer zwaar beschadigd maar kon gerestaureerd worden met dank aan privaat geld.

De exploitatie van de baan op 1 juli 2008 overgedragen aan het land Salzburg. Deze wees de concessie toe aan de voornamelijk provinciaal gefinancierde Salzburger Lokalbahn (SLB) onder de naam SLB Pinzgauer Lokalbahn.

Bron: ORF

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Intersport Twinsport banner 1200x700 Zomer 2024

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×