Pitztal een freeride paradijs op het dak van Tirol

Pitztal Wild Face
© pitztal-wildface.com

Pitztal, tot een paar jaar geleden was het steile en smalle Pitztal nog een tip onder freeriders, maar niet meer sinds de Freeride Contest “Pitztal Wild Face” Earn your run. Sindsdien is het Pitztal een freeride paradijs op het dak van Tirol.

Bij de eerste sneeuwval zijn de freeriders al op het hoogst gelegen gletsjer skigebied van Oostenrijk. De op 3.440 m gelegen Hinterer Brunnenkogel biedt de freerider genoeg natuursneeuw en  poeder voor de eerste wintermaanden.

Earn your run

Het naast gelegen Rifflsee wisselen de brede pistes zich af met steile pistes op de Grubenkar route, deze route loopt vanaf de Grubbenkopf. Liefhebber van runs door gebied met bomen kunnen zich uitleven op de Hirschtal. Dit is ook de plek van de kwalificatierun van de Pitztal Wild Face. En op de flanken van de Pitztaler Gletsjer bevindt zich de markante Mittagskogel, omringt met steile en uitdagende lijnen.

Het motto is “earn your run” en met dank aan de liftondersteuning in beide gebieden kan de liefhebber heel veel off-piste downhill meters maken. Met de Wildspitzbahn kan met tot 3.440 m komen, er opent zich een gebied van 1700 m downhill plezier. De echte diehards kunnen nog naar de Wildspitze op 3.774 m, maar daar gaat geen lift naar toe.

Pitztal Wild Face

In 2020 is weer een nieuwe editie van de Pitztal Wild Face, wat onder freeriders wordt beschouwd als zwaarste race ter wereld. Het is ook de enige competitie in deze discipline wat draait om snelheid, de ideale lijn is vrij te kiezen. Van 5 tot en met 7 maart 2020 zal de 11e editie gehouden worden.

De start van de race is op de Mittagskogel op 3.173 m, en iedere halve minuut start er een deelnemer. Het einddoel is het dalstation in Mandarfen, deze ligt op 1510 m. De route is 4,6 km lang, de snelsten zullen deze rit doen in minder dan 6 minuten. De wat onervaren freeriders zullen hier een uur over doen.

Overigens is deze race officieel aangemerkt als een 2 ster kwalificatierun van de Freeride World Tour.

Pistekaart Gletsjer Pitztal Rifflsee

De race

De race zal gehouden worden van 5 maart tot en met 7 maart 2020, Er is een kwalificatierun en de hoofdrun. Voor de kwalificatie zijn er 150 startplekken beschikbaar. Uiteindelijk zullen  de beste van de kwalificatie (aangevuld worden met 5 gekwalificeerde runners van 2018) aan de race deelnemen. De race wordt gehouden op tijd, er zijn geen juryleden die de run beoordelen. De hoofdwedstrijd is onderverdeeld in 4 categorieën, namelijk heren, snowboardmannen, dames en snowboardvrouwen, dit afhankelijk van het aantal registraties.

Kwalificatie

 • Start: Muttenkopf (2.346 m) in het skigebied Rifflsee.
 • Route: door de Hirschtal ten oosten vanaf de Muttenkopf
 • Finish: Hexenkessel in Tieflehn op 1.650 m
 • Hoogteverschil: 671 m
 • Lengte: 1,9 km

Hoofdrace

 • Start: Gipfelkreuz Mittagskogel (3.173 m) Pitztaler Gletscher
 • Route: noordkant richting dalstation Gletscherbahn Mandarfen
 • Finish: parkeerplaats Mandarfen op 1.663 m.
 • Hoogteverschil: 1.510 m.
 • Lengte: 4.6 km
 • 5 coördinatiepunten moeten gepasseerd worden.

De race wordt gestart op volgorde van startnummers, de start is iedere halve minuut. Rijders die niet op tijd aan de start verschijnen moeten hun run uitstellen als de laatste geweest is. Het kan zijn dat de sporen in beide runs door weer kunnen veranderen.

Meer informatie ga naar de officiële site van het Pitztal Wildface.

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Ski Outlet Logo

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht